KaszeL napisał(a):Tego ciekawego leda byś pokazał

Proszę bardzo
Kupiłem tego leda typowo do celów użytkowych, ponieważ mam bardzo wąskie "klosze" oraz zamontowane w nich oprawki bagnetowe, więc uznałem że będzie do tego celu idealny.
Jako że nie mam jeszcze leda w których philips się specjalizuje, czyli z zewnętrznym luminoforem postanowiłem sobie sprawić trzy sztuki , oto on
Lampa led "ogryzek"

Tak on świeci

Zaletą lamp LED z zewnętrznym luminoforem jest ich bardzo równomierny rozsył światła we wszystkich kierunkach, i faktycznie sprawuje się wyśmienicie

świeci bardzo jasno jak na 7W , na temat jakości światła nic nie piszą na opakowaniu, więc myślę że jest pewnie koło Ra8, ale zapewne lepiej niż w sklepowych profesjonalnych lampach typu PAR podświetlających produkty, w których szczególnie źle jest poznać dojrzałość pomarańczy, a wręcz jest to niewykonalne- spróbujcie kiedyś zaobserwować.
Światło 2700K wszystkie idealnie tak samo trzymią tą temp. barwową. Światło jest bardzo dobre ciepłe (wiem, wiem niektórzy wolą zimne 6500K, jednak ja uważam że każde światło pasuje do innego rodzaju pomieszczeń, i nad barkiem nie wyobrażam sobie innego światła, no chyba że jeszcze cieplejsze, ale wtedy posiłkuję się moim neonem
Ok musiałem zdjąć ten luminofor żeby zobaczyć jak to w środku wygląda, jest przyklejony delikatnie silikonem więc zszedł bez problemu

No więc świecimy bez luminoforku

A tak wygląda klosz w świetle niebieskim z tej lampki

Klosz już na swoim miejscu... Lampa bardzo porządnie wykonana, dość ciężka, niestety elektronika całkowicie zalana i nie ma do niej dostępu, posiada przetwornicę (bez stroboskopu) i jest ściemnialna
Martwi mnie jednak brak chłodzenia mimo że metalowe jest to przewężenie i oddaje ciepło, jednak w czasie pracy jest bardzo gorąca (ponad 70 st. C)
Może gdyby założyć klosz, który oryginalnie zakłada się jeszcze na nią (dostępny też w tym sklepie na innej aukcji mnie akurat zbędny) coś by to poprawiło, a może paradoksalnie nawet pogorszyło bo on wkonany jest chyba z plexi i osłania kloszek luminoforowy pogarszając przepływ powietrza.
Tak z innej beczki przy okazji

Strona lewa Philips Mastercolour CDM-TC Evolution 35W/930 4300lm mega szybki czas rozgrzewu 25 s.
Strona prawa Osram HCI-T WDL Shoplight warmwhite de luxe 35W/930 3400lm czas rozgrzewu standardowy 1,5 min.
The winner is Osram (dla mnie)
Osram Dużo lepsze światło (nie do odróżnienia od żarówki halogenowej) stabilniejszy w świeceniu, choć czasem pobłyskuje na różowo(raz na 2h rozbłysk) i wyraźnie słabszy.
Philips rozgrzewanie jak w ksenonie samochodowym (no prawie

) duuuużo światła, światło jednak gorsze bardziej różowe, i chłodniejsze niż te 3000K czasem widać pobłyskiwanie przez wędrówkę łuku po elektrodach, a to wkurza
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)