Pablo napisał(a):a kto by nie chciał kupić jak najtaniej? Jeżeli mogłem kiedyś w sklepie kupić T12 20W za 3zł, a w innym za 6 i więcej, to ja nie jestem takim debilem, jak Ty uważasz, żeby kupować to samo drożej...

Paweł, pamiętaj,że te świetlówki T12 nie są już wiele lat produkowane. wszystkie egzemplarze,które dziś są jeszcze w sprzedaży , pochodzą ze starych zapasów. czasami różne hurtownie czy firmy wyprzedają je tanio, a czasami prywatne osoby drożej, jako że jest to produkt już niedostępny w detalicznej sprzedaży w sklepach.im mniej czegoś na rynku-tym będzie droższe,mimo,że jakość tych rur jest dalej taka, jaka była , czyli jest to dzisiaj już światełko z niższej-jeśli nie najniższej półki .
ja miałem rury T12 po 5 zł - i też było Ci za drogo , z 10 razy zamawiałeś różne kompilacje T12-stek i jak na razie nic nie kupiłeś.
a teraz wyobraź sobie,że ktoś wyciąga karton Telamów gdzieś między 1962-66 roczniki , i za ile byś chciał ? na takie coś cena 20 -30 zł za sztukę to nic wielkiego- bo to już naprawdę unikat na rynku , dla koneserów i kolekcjonerów. a gdybyś tak znalazł LRF-a albo LR-a 2000W ? Polam rocznik ' 70, albo Telam' 60 ? myślę ,że gdyby był do kupienia za 100 zł , to tak, jakby sobie kupić loda za 4 zł na spacerze niedzielnym.ale to wszystko jest dla
chcących i prawdziwych pasjonatów.