Elektroservice napisał(a):Kiedyś wypatroszyłem uszkodzony odkurzacz electrolux mondo z softstartem i regulacją siły ciągu. Obie funkcje realizował układ zmontowany na jednej płytce drukowanej i wpięty był pomiędzy sieć a silnik bez żadnych filtrów - działał bez problemów. Najprawdopodobniej Twój układ softstart jest uszkodzony.
Właśnie to powinno działać bez żadnych filtrów. Zresztą na obudowie soft startu jest narysowany schemat podłączenia. Ewentualnie dolutuję kondensator 100nF, ale wątpię, aby to coś pomogło.
Też obstawiam na wadliwy układ soft start lub w najgorszym przypadku silnik co jest mało prawdopodobne, gdyż go testowałem po naprawie.
Jutro rozbiorę odkurzacz i przetestuję układ pod farelką lub na silniku komutatorowym z pralki.
Elektroservice napisał(a):Wodnika też kiedyś użytkowałem, była to pierwsza generacja tych odkurzaczy, używany był dość długo, zaliczył nawet 2 wymiany łożysk a wirniki nie uszkodziły się mimo braku softstartu
Ja też mam pierwszą generację. Rodzice go kupili pod koniec 1998r. W 2007r były wymienne turbiny w agregacie, gdyż się wyrobiły. Później padły łożyska i turbiny znów zostały wymienione(spory luz na mocowaniu). Jakiś czas pochodził i znów zaczęły się ślizgać turbiny. Działał jak sieczkarnia, ale posłużył kolejny rok, aż padło górne łożysko (w sumie to dalej mógł działać, ale szkoda było mi katować silnika) Aktualnie agregat ssący przeszedł kolejny remont i tak wpadłem na pomysł, aby zamontować soft star