Czego to już inżynierowie nie wymyslą

Pewnie te Philipsy zmieniające barwę są drogie, chociaż domyslam się, że zasada działania jest analogiczna jak wielokolorowe LEDy, które można już od dawna spotkac i które zmieniają barwy w zakresie różnych popularnych kolorów.
Nie zdziwiłbym się, jakby Ikea brała te kompakty od Goveny - generalnie produkty ikejowskie wbrew pozorom są dobrej jakości, przynajmniej jeśli chodzi o źródła światła. Kompakty marki Ikea zawsze robily firmy słynące z dobrych wyrobów, czyli przede wszystkim Megaman, a niektóre serie też Osram i Philips. Kompakty Ikea z plecioną rurką, produkowane do 2003 roku w takim kształcie, nieraz dzialały nawet 8-10 lat (tracąc jednak niestesty strumień świetlny, czasem dośc znacznie).
Na Govenach, które spotkałem, nie widziałem napisanego miejsca produkcji i wydawało mi się, że one są chińskie (tylko importowane lub produkowane na zlecenie w określonym wykonaniu). Ale może tak było tylko w przypadku tańszych lub późniejszych serii. Te ściemnialne modele ze zmianą strumienia przy szybkim przełączaniu testowałem kiedyś jak były dostepne w Leroju - rzeczywiście ten układ działał. Osram też stosował podobną konstrukcję w jednym ze swoich modeli.