Wyjątkowo nie z pytaniem. Raczej z historią. Ale może ktoś mądry skomentuje, to wszyscy dowiemy się przy tej okazji czegoś więcej o uziemieniach.
Zacznijmy od tego że mój błąd nie polega na tym że wziąłem się za takie rzeczy, na których się nie znam. Błąd polega na tym, że pociągnąłem do blaszaka zły kabel. 3 druty zamiast 5ciu. Nie wiem jak udało mi się podjąć tak głupią decyzję. Ale po wkopaniu przewodu odwrotu nie było. Wtedy przyszła refleksja.
No ale jak to? Przecież mam piłę 3fazową...Nasunęło mi się rozwiązanie dosyć oczywiste dla niezupełnego laika ale jednak amatora. Przecież wystarczą mi te 3 druty na 3 fazy a zero to se mogę byle gdzie w ziemi zrobić

Pomijając kwestię, że w większości miejsc w sieci, gdzie bym próbował się o coś podpytać(nie pomyślałem o tym forum) usłyszałbym "wezwij elektryka" to nawet nie wiedziałem o co pytać. Pomyślałem, że wsadzę coś w ziemie i się zobaczy czy działa czy nie. I tak zacząłem robić.
Miałem na początek do dyspozycji około 2m rury nierdzewnej. Kilka mm grubości. Jakieś 25mm średnicy. Przeciąłem na 2(nie wiedziałem czy lepsze 2 krótsze, czy jedna dłuższa, dalej nie wiem, pewnie zależy od gruntu ale jednego 2m odcinka i tak bym nie wbił). Wsadziłem te dwie rury w ziemie i zacząłem sprawdzać jak działa. Przy użyciu suszarki i watomierza. Okazało się że bardzo kiepsko

Uznałem że zostały mi wtedy już tylko dwie możliwości. Albo odpuścić od razu albo zaryzykować wywalenie 100zł i kupić prawdziwy 3 metrowy uziom szpilkowy.
Zaryzykowałem. Wbiłem te 3 dodatkowe metry pręta w ziemię. Zrobiłem nowe
profesjonalne pomiary watomierzem i tabelę

Dużo pomogło ale dalej bardzo daleko to prawidłowego działania.
+--------------+---------------+---------------+
| _________ | suszarka | opalarka |
+--------------+---------------+---------------+
| _________ | tryb1 | tryb2 | tryb1 | tryb2 |
+--------------+-------+-------+-------+-------+
| normalnie_ | 530 | 1040 | 1270 | 1780 |
| rury______ | 234 | 367- | 395- | 505- |
| szpilka____ | 328 | 570- | 622- | 687- |
| rury+szpilka | 369 | 666- | 745- | 874- |
W sumie mi to już raczej nic nie pomoże ale mogę historie zamknąć pytaniem.
Czy drogą do uzyskania właściwego działania(chodzi o stworzenie nowego punktu neutralnego, nie ochronę odgromową) w tej sytuacji, było by raczej dodanie większej ilości szpilek czy sporej ilości bednarki? Co by miało większy wpływ na poprawę "wyników"