galad napisał(a):Wszystko fajnie, ale na powierzchnie dróg przydałoby sie dać zamiast tych kostek np Trylinkę!! i wtedy mamy klimat lat minionych.
WOS60 napisał(a):Kosze są tylko akurat tego koło ławki nie widaćWidać je za to obok hydrantu i przy schodach kamienicy.
oskard napisał(a):Co do tej kuli - skąd wziąłeś taki model betoniaka do niej? On jest identyczny jak były u nas na bulwarach przy Wybrzeżu Helskim i na pl. Piłsudskiego, i też właśnie z kulami, tylko mniejszymi. Te kule zdaje się, że chyba żarowe były, miały klosz niewiele większy od tego kulistego używanego do WOS-ów i wedle mojej wiedzy montowano je w latach 50-tych. I właśnie ten sam typ betoniaków miały, z takim zwieńczeniem jak kapitel kolumny.
Sam osobiście znalazłem niedawno jedyny cały, kompletny słup tego typu, niestety ma zatkniętą OURW zamiast tej pierwotnej kulistej oprawy. Ale sam taki rzadki słup znaleźć to zawsze coś. Ciekawi mnie, czy występowały/występują gdzieś poza Warszawą
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości