W tym wątku stopniowo będę przedstawiał wam historię oswietlenie każdej ulicy w Katowicach. Będzie o czym opowiadać gdyż historia jest ciekawa.
Na początek ulica Sokolska kiedyś Zawadzkiego. Ta niespełna 2kilometrowa ulica łączy dzielnicę Koszutka z centrum miasta. Jak ulica wygladała w latach 50-tych to nie wiem. Wiadomo że już w latach 60-tych istniała w swoim kształcie dzisiejszym. Oświetlały ją wtedy na całej długości oprawy ORZ-6 i ORZ-7. W latach 70-tych w Katowicach zakładano masowo oprawy OURW2250. Wtedy też wymieniono oprawy na ulicy Sokolskiej na całej długości. Lata 80-te to pojawienie się lamp sodowych. Oprawy kwadratówki zamontowano na odcinku od placu Wolności do ulicy Chorzowskiej (dzisiejszej DK79). Na skrzyżowaniu za wiaduktem w kierunku północnym zamontowano kwadratówki jedynie przy przejściu dla pieszych od strony jezdni na dalszej części ulicy pozostawiono OURW2250. Oprawy kwadratówka OUS-400 zamontowano także na skrzyżowaniu z ulicą Morcinka. Niestety kwadratówki od strony kina Kosmos szybko padły i w 1988 roku wymienio je na pierwszą wersję Strady. Oprawy te świeciły dość długo potem. Ta kwadratówka z pierwszego planu fotki ze skrzyżowania z Morcinka była w wersji OUR-400 bo świeciła tam najpierw żarówka a potem dopiero lampa rtęciowa. W swoich pamiętnikach mam nawet napisane która lampa świeciła i od kiedy do kiedy dokładnie. Ale przejdźmy do odcinka południowego ulicy gdzie były kwadratówki. Niestety niektóre były awaryjne gdyż zmieniali jedne na inne z innej części miasto i td i tp. Zamieniali oprawy z klozem na oprawy bez klosza. Koło dzisiejszego banku Śląskiego wisiała nawet OUS-250 wersja próbna produkcji Polamu ale szybko ja zdjeli. Jedno jest pewne na Sokolskiej nie było opraw typu kwadratówka na dwie sodówki ani też nie było wersji na lampę rtęciowo-halogenkową OUH. W latach 90-tych rozpoczęto cząstkowe wymiany na oprawy Strada aż w 1995 roku cała ulica Sokolska była oswietlona oprawami Strada OUS-250. Oprócz wszystkich kwadratówek wymieniono wtedy wiszące od lat 70-tych oprawy OURW2250 oswietlajace jezdnię ulicy na odcinku od Chorzowskiej do Oblatów. OURW2250 oświetlały już tylko chodnik ulicy. Tak było do listopada 2000 roku kiedy to wracając z zajęć na uczelni spostrzegłem ekipę monterów wymieniajacą wszystkie oprawy zarówno OURW2250 jak i Strady na SGS102 Malagi. Od 2000 roku na Sokolskiej skończyła się era lamp rtęciowych. W 2006 roku przy okazji budowy trasy średnicowej wybudowano w ciągu Sokolskiej nowy wiadukt wraz z węzłem. Okolice wiaduktu oswietlają oprawy SGS305 (jezdnie) oraz oprawy parkowy Philipsa chodnik. Oto cała historia oswietlenia ulicy
Rys foto wizualno historyczny