toomm40 napisał(a):chodząc do szkoły podstawowej odwiedzałem tą pływalnię. to ponad 30 lat temu i pewne szczegóły już są przeze mnie zapomniane. niemniej nie przypominam sobie tych opraw na wysięgnikach, więc prawdopodobnie zostały zamontowane później. za to pamiętam dobrze te plafony na suficie, obserwowałem je i musiały tam świecić lampy rtęciowe, myślę że minimum 400W (a może nawet 700W ?) było dość jasno, ale woda miała zielonkawo-siny zafarb. obserwowałem je, ponieważ jeden świecił mocniej, drugi słabiej , inny znów miewał czasami efekt prostownikowy-stąd wzbudzało to moją ciekawość.
Michal napisał(a):Za dzieciaka w latach 1986/87 chodziłem na tą pływalnię, moja sąsiadka z bloku pracowała w Społem i dostała darmowe karnety. Pływalnia ogólnie robiła koszmarne przygnębiające wrażenie, zapach chloru było czuć jeszcze przed wejściem , obskurne szatnie, a na wysięgnikach na których na zdjęciu widać Strady wisiały OURW 2250 albo OURW 400 . Te oprawy plafony na suficie mogą pochodzić z czasów wojny. W 1941 roku Niemcy przebudowali Synagogę na basen dla żołnierzy Wermachtu i wtedy wnętrze zostało całkowicie zmienione .
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości