Poniżej film prezentujący odpalenie SON-I w mojej ORZ3KŁ 125W

kubaxxx napisał(a):Dziękuję Panowie za wyjaśnienia![]()
Sposób połączenia tego układu zdziwił mnie bo pamiętam jak to oświetlenie jeszcze działało i świeciło na sodowo.
tzn.że występowały lampy sodowe 70W z zapłonnikiem wewnętrznym?
Lampka napisał(a):Elektra robiła dławiki jeszcze do niedawna, a może i dalej się tym zajmują, ja przynajmniej jeszcze parę lat temu kupowałem taki dławik w stanie nowym.
Co do FL, to tych było sporo w różnych wersjach, jak choćby tutaj ten eksportowy, albo z typowym napisem, jako że są produkowane na licencji Fratera. Tak samo ciekawy był ten dławik, który ktoś pokazywał na początku wątku, oznaczony jako Claude (pod marką Claude występowały choćby świetlówki produkowane przez Sylvanię). Wiadomo coś może, co to dokładnie była ta marka Frater, skąd się wywodziła i czy spotykano coś jeszcze pod tą marką, oprócz polskich rteciówek i stateczników?
narva2006 napisał(a):Jeszcze ciekawe jest to że w wyrobach FARELa od końca lat 80 do 1993/94 stosowano stateczniki, w którym kształt był prostokątny, produkcję wyglądało na Niemiecką ale dane pokazywały polską normę, dane znamionowe i brak loga producenta. Ciekawe co to za zakłady produkowały, możliwe że to może być produkcja na eksport do Europy Wschodniej.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości