Choć aktualny stan tunelu stacji Gdańsk Wrzeszcz jest aktualnym stanem od jakiegoś już czasu, to jakoś nie było dotychczas okazji zrobić zdjęć tunelu jako tako. Tak wyglądał w 2012:
trojmiejski napisał(a):Ostatnio dworzec Gdańsk Wrzeszcz przeszedł mały lifting, jedną ze zmian jest modernizacja oświetlenia w której wymieniono stare obrzydliwe oprawy i ciepłobiałe kompakty z których część nie działała, część miała już efekt prostownikowy, a reszta świeciła jeszcze dobrze, choć końcówki już miały zaczernione, tylko jedna sztuka przetrwała co widać na zdjęciu:

Jako nowe źródło światła dano kompakty, ale o jakiej barwie!

Nie jest to pierwszy budynek należący do jakiejś instytucji publicznej z takimi świetlówkami co skłania mnie do podejrzeń, że mimo rzadkości w sprzedaży detalicznej, nie jest problemem zamówić partię hurtem:

Zejścia z peronów do tunelu oświetlają zaś świetlówki liniowe, o ile tu jest jasno, o tyle jak widać dalej w tunelu jest strasznie ciemno, za grubym hartowanym szkłem są co prawda rury, ale przy takim szkle i do tego całym w graffiti światła jest nie wiele i pod względem estetyki wygląda to beznadziejnie:

Tak wygląda teraz (zdjęcia robione komórką gdyż nie miałem przy sobie aparatu):