No dobra, dziś miałem chwilę czasu na małą "modernizację" rozdzielni/sterownika oświetlenia, także wrzucam kilka fotek jak to wszystko wygląda.
Otóż po zdjęciu klapek wygląda tak:

Znaczenie poszczególnych skrzynek jest następujące, liczymy od lewej do prawej w górnym rzędzie, następnie dolny rząd.
1. Zabezpieczenia obwodów. To jest to, co będzie dziś "modernizowane" do starszej wersji.
2. Sterownik oświetlenia
3. Pole rozdzielcze (do wybierania strony zasilania, opiszę poniżej).
4. Zasilacz oświetlenia LED,
5. Sterownik oświetlenia
6. Skrzynka rezerwa - na przyszłe elementy wykonawcze

Większość elementów znajduje się w niezależnych skrzynkach typu S1, a sterownik oświetlenia zajmuje środkową sekcję rozdzielnicy w skrzynce S5. Całość jest wykonana w taki sposób, że panele czołowe są łatwo odłączane po ich demontażu. Panel zasilacza LED i pola rozdzielczego ze względu na małą ilość potrzebnych pinów łączy się złączkami typu molex. Panel sterownika oświetlenia jest wpinany do rozdzielni wielopinowym przemysłowym złączem harting. Widać je zresztą na zdjęciu na dole po prawej stronie.
Wszystkie skrzynki zostały przeze mnie wyczyszczone do gołego żeliwa, następnie pomalowane podkładem epoksydowym i na końcu farbą chlorokauczukową o kolorze przypominającym ten oryginalny kolor skrzynek typu S. Panele wewnętrzne są wykonane z blachy stalowej o grubości 1mm ocynkowanej ogniowo. Trzeba przyznać, że jest z tym kupa roboty z przewagą kupy.
Generalnie ten sterownik traktuję trochę jak taką rozdzielnię wzorcową, więc nie bardzo podoba mi się pole zabezpieczenia obwodów. Zawsze chciałem mieć w tym miejscu oryginalny panel z gniazdami bezpiecznikowymi ze skrzynki S1c typu SBi 9x25/3 z pokrywą SP1-120. Czyli taki:

Jako, że wreszcie udało mi się dorwać nowe podstawy bezpiecznikowe w "prawie" oryginalnym wykonaniu, mogłem odnowić jeden taki panel i zainstalować go w tej rozdzielni. Prezentuje się to mniej więcej tak.

Na zdjęciach nie widać osłony wnętrza, ale taka osłona jest w trakcie przygotowania. Po prostu nie zdążyłem jej zrobić. Zresztą brakuje tam jeszcze kilku elementów, które muszę zdobyć albo po prostu zamienić. Całość po instalacji prezentuje się nastepująco:

No i ostatecznie na gotowo.

Generalnie ta rozdzielnia w chwili obecnej obsługuje tylko i wyłącznie oświetlenie i ogrzewanie wody użytkowej. Natomiast docelowo znajdą się tutaj jeszcze zabezpieczenia i sterowniki odkurzacza centralnego opartego o silnik z wentylatorem bocznokanałowym o mocy 9kW (@87Hz) i kompresora łopatkowego z silnikiem 6,3 kW (@60Hz). Oba te urządzenia będą sterowane docelowo przez niezależne falowniki - ale zabezpieczenia i styczniki załączające znajdą się w tej rozdzielni.
Jak by kogoś interesowały etapy powstawania poszczególnych elementów, albo ogólnie jakiś moduł - pytać, to opiszę