Na poprzedniej stronie pisałem o zamiarze wizyty w Grudziądzu w 2021, w celu dokładniejszego obfocenia dzwonów GE HMAA, lecz w zeszłym roku nie udało się zrealizować tego zamiaru. Za to pojechałem tam teraz i w sumie to przesunięcie o rok było o tyle korzystne, że w lipcu i sierpniu 2021 najdłuższą dostępną ogniskową było 85mm, a teraz wybrałem się tam z obiektywem 70-300mm. Czy pozwoliło to na uzyskanie nowych wniosków? Otóż nie jestem pewien czy było tu rozważane jakiej mocy lampy siedzą w dzwonach, lecz chyba ostateczna odpowiedź dotychczas nie padła. Analizując świeże zdjęcia, soda wkręcona do takiego dzwona wygląda na lampę 1000W. Do tego egzemplarz w duecie z Ambarem ma zaś metalohalogena i choć nie jest to sucha krakowska, to jednak ten kilowat mocy to metalohalogen mieć powinien sądząc po wyglądzie. W sumie obecność sody 1000W jest o tyle szczególna, że z lokalizacji oświetlonych taką sodą, dotychczas przedyskutowanych na forum, to poza Grudziądzem, tylko dwie takie inne lokalizacje zostały zidentyfikowane, rondo Starzyńskiego w Warszawie i rondo Gen. Jerzego Ziętka w Katowicach (rondo koło Spodka). Biorąc pod uwagę, że w Warszawie i Katowicach sodę 1000W wywalono na rzecz LEDów, możliwe, że grudziądzkie dzwony są ostatnim przykładem funkcjonującej sody 1000W w oświetleniu miejskim w kraju, chyba, że ktoś znajdzie jakąś czwartą lokalizację dotychczas nieznaną.

Z profilu:

Zbliżenie na jedną sztukę:

Jak widać sodówka tutaj to gruba tuba i jak na mój gust jest to 1kW:

Duet z Ambarem:

W Ambarze sodówka:

Tu zaś gruby metalohalogen: