Elektroservice napisał(a):Z ładowarkami faktycznie jest dramat zarówno tymi domowymi jak i samochodowymi. Z racji na to że i ja i moja lepsza połówka używamy telefonów Apple korzystamy tylko i wyłącznie z oryginalnych ładowarek Apple, ładowarki te przy ładowaniu dość mocno się grzeją ale nie do tego stopnia żeby nie dało się takiej ładowarki utrzymać w rękach przez dłuższą chwilę. W samochodzie do ładowania telefonu używam powerbank Makita zasilany akumulatorem Makita 18V z serii LXT, przynajmniej mam pewność że w ten sposób nie ubije telefonu i z akumulatorem 3Ah prądu mam na bardzo długi czas nawet do ładowania 2 telefonów na raz (powerbank posiada 2 gniazda USB). Z ładowarkami samochodowymi jest jeszcze gorzej niż z tymi sieciowymi bo potrafią zakłócać system grający nawet przy odtwarzaniu ze zmieniarki a o używaniu CB Radia można niemalże zapomnieć. Najchętniej doposażyłbym każdy z moich samochodów w ze dwa gniazda USB wmontowane elegancko w jedną z zaślepek na desce rozdzielczej tak żeby wyglądało jak oryginał tylko nadal pozostaje problem - czym to zasilić

Ma ktoś jakiś sprawdzony schemat przetwornicy DC->DC która by z napięcia panującego w instalacji samochodowej (Od 12.ciut do 14.4V) wytworzyła napięcie DC 5V pozbawione "śmieci" i miała wydolność prądową co najmniej 2A? Nie musi to być miniaturowe bo przecież w samochodzie miejsca na skrzyneczkę o wymiarach kilkanaście na kilkanaście cm jest sporo i można to bez problemu schować pod deską rozdzielczą, wyjście doprowadzić do gniazd USB wmontowanych w jedną z zaślepek a zasilanie wziąć "po zapłonie" mając temat ładowania telefonu raz na zawsze z głowy

Kolego akurat robiłem sobie zasilacz do samochodu, po kilku spalonych sztukach chińskich niby 6 amperowych. Zastosowałem profesjonalny konwerter DC-DC melcher AM3000, sprawdza się bardzo dobrze, bo ma niezłe parametry i jest wszelako pozabezpieczany (zastosowania w kolejnictwie i lotnictwie). Na alle.. masz używki w śmiesznych pieniądzach
https://allegro.pl/oferta/konwerter-zas ... 0827953425ten akurat ma trochę wyższe napięcia pracy od AM 3000, ale spokojnie powinien działać przy pracującym silniku, Mam drugi taki (melcher seria Q1000) o napięciu od 14,4 v i działa bez problemu.
Powiem Ci, że tak spodobały mi się te zasilacze / konwertery, że pokupiłem również wersje na 230V i zastosowałem jako stacjonarne zasilacze routerów / ładowarki do telefonów (są wersje dwu lub nawet trzynapięciowe)
działa to świetnie i nie boję się takich zasilaczy zostawić nawet podczas wielodniowych wyjazdów
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-impu ... 9025071957tutaj masz wersję na 230V 11 amper wydajności (to w niczym nie przeszkadza)
Zasilacze te są ustawione na 5,1 v więc idealne jako ładowarka USB, lecz można też to napięcie zmieniać za pomocą rezystorów dołączanych do odpowiednich pinów (wszystko opisane w PDF dostępnym w necie)
Seria Q ma wejścia sense + i - jak wiadomo służą one do kompensacji spadku napięcia na odcinku przewodu od zasilacza do odbiornika, co jest bardzo ważne przy większych obciążeniach , zasilacz wtedy automatycznie podnosi napięcie o wartość spadku na przewodzie, aby na końcu zawsze było na poziomie zadanym.
Pytaj tego sprzedawcy, bo co jakiś czas wystawia te zasilacze na różne napięcia wejściowe i wyjściowe, więc może tego mieć więcej i przeważnie są one w tej samej "wysokiej" cenie
A jeszcze jedna sprawa te wersje z wieloma napięciami , wyjścia można łączyć równolegle lub szeregowo i w ten sposób podnosić prąd lub napięcie wyjściowe (są to odrębne wyjścia z przetwornicy. Zasilacze nie zakłócają radia nie wiem jak z CB ale szum własny, jest też podany w formie wykresu w obszernej dokumentacji PDF
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)