Elektroservice napisał(a):Stan całkiem niezły, szkoda, że brakuje boczków i klosza
No niestety brakuje, jak ją dostałem to ona wyglądała jak złom, cała zardzewiała była, niestety dławik dwuuzwojeniowy strasznie głośno pracuje ale chociaż klimacik jest
FAMOR OF-4023-09L 1978r. (brak boczków i klosza) W tym miejscu był kondensator SILESIA, usunąłem dla bezpieczeństwa: W akcji: Zamontowana w muzeum jeszcze przed aktualizacją:
PREDOM MESKO OM-240-1 1982r. Boczki były zakładane na zwykłe śrubki na śrubokręt, zastosowałem te od OKPWm: Jedna oprawka na zapłonnik została wymieniona, ta po prawej jest oryginalna: jeden statecznik FL również był wymieniony: W akcji z rurami Piła z lutego 2000r. POLAM FAREL OZW-240/02 1985r. Z rurami Piła z czerwca 1998r.
Polam Gostynin OSOPz-2x40 1985r. i ELGO OSOm 2x40 1994r. Mała ciekawostka: na tabliczce widnieje napis OSOz czyli oznacza zwykłą belkę OSO na rurki zwieszakowe, a ta oprawa jest w wersji z odbłyśnikiem czyli OSOP, oczywiście ta oprawa miała rurki zwieszakowe jak ją odzyskałem: w oprawach siedziały małe "petardki" Miflexa, jeden został usunięty dla bezpieczeństwa a drugi już wcześniej wystrzelił pozostawiając ślady na pokrywie: Z rurami Piła: Z Polamp i Razno:
Kolejny unikat w kolekcji czyli MESKO 2J 2x40W z lat 60 (brak boczków i odbłyśnika) Niestety w oprawie znajdowały się pojedyncze stateczniki SZF z 1973r. co prawda one cicho pracują, ale nie pasują do szerokości podstawy i belkę ciężko się mocowało do podstawy: Jak widać oryginalne stateczniki się spaliły pozostawiając ślady na powłoce, prawdopodobnie pracowały na zwarciu przez bardzo długi czas: Tymczasowo zastosuję nowe FL-4000, ponieważ nie mam stateczników w izolacji papierowej W akcji: z rurą Telam i Narva T10 lumoflor
Kolejna oprawa uliczna w kolekcji to Philips SGS-204 z sierpnia 2000r. W osprzęcie był kondensator o pojemności 32uF, został usunięty z powodu luźnej złączki Klosz niestety jest lekko zżółknięty, wymaga on polerowania pastą Tempo: W akcji z Philipsem SON-T 250W z kwietnia 1999r. Porównanie z SGS-201, kwadratówką i stradą