Lampka napisał(a):Taka degradacja diod LED nie jest niczym rzadkim lub dziwnym - wiele razy spotkałem to, nawet samemu robiąc testy na diodach. Zauważyłem ten efekt wśród LEDów niektórych serii / producentów - nawet gdy podłączone były na pewnym niedociążeniu, to po kilku miesiącach lub około roku widać było wyraźnie, że na poczatku biały kolor ~6500K zjechał w stronę niebieskawego, co dodatkowo łączyło się ze spadkiem strumienia świetlnego.
Efekt ten szczególnie można zobaczyć jak diody są dość mocno obciążone, np. w tubach LED lub liniowych oprawach - diody będące bliżej zasilacza degradują się szybciej i zmieniają barwę w stronę niebieskiego. Przykład widziałem na gliwickim dworcu kolejowym, gdzie w tunelach zastosowano liniowe oprawy hermetyczne z diodami. Te LEDy, które znajdują się bliżej zasilacza, są coraz bardziej niebieskawe, natomiast te dalsze zachowują swoją oryginalną barwę około 4000K (oprawy działają już około 5 lat).
Zastanawiam się też, czy UV ze słońca nie przyspiesza / potęguje tego typu degradacji luminoforu.
Lampka napisał(a):[...]Przykład widziałem na gliwickim dworcu kolejowym, gdzie w tunelach zastosowano liniowe oprawy hermetyczne z diodami. Te LEDy, które znajdują się bliżej zasilacza, są coraz bardziej niebieskawe, natomiast te dalsze zachowują swoją oryginalną barwę około 4000K (oprawy działają już około 5 lat).
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość