famabud napisał(a):Czy ktoś z Was może wie dlaczego niektóre oprawy oświetleniowe świetlówkowe ze statecznikami elektronicznymi i z modułem oświetlenia awaryjnego (zarówno na świetlówki kompaktowe niezintegrowane jak i liniowe) wydają z siebie nieustanny charakterystyczny szum/chrobotanie?
famabud napisał(a):Czy ktoś z Was może wie dlaczego niektóre oprawy oświetleniowe świetlówkowe ze statecznikami elektronicznymi i z modułem oświetlenia awaryjnego (zarówno na świetlówki kompaktowe niezintegrowane jak i liniowe) wydają z siebie nieustanny charakterystyczny szum/chrobotanie?
OUKS340 napisał(a):famabud napisał(a):Czy ktoś z Was może wie dlaczego niektóre oprawy oświetleniowe świetlówkowe ze statecznikami elektronicznymi i z modułem oświetlenia awaryjnego (zarówno na świetlówki kompaktowe niezintegrowane jak i liniowe) wydają z siebie nieustanny charakterystyczny szum/chrobotanie?
Te dźwięki spowodowane są drganiami kotwiczki przekaźnika przełączającego świetlówkę z trybu pracy sieciowej w tryb awaryjny (odłącza statecznik). Do takiej sytuacji dochodzi gdy kondensatory elektrolityczne w module awaryjnym tracą pojemność i przez to zaczynają przepuszczać tętnienia. Mówiąc prościej, napięcie po wyprostowaniu na mostku Greatza jest jednokierunkowe - pulsujące. Kondensator "wygładza" je i dzięki temu mamy prąd stały.
Moduły oświetlenia awaryjnego są zasilane dwojako: jedne mają klasyczne transformatory (nasz krajowy Awex) lub mają zasilacz impulsowy (np. włoski Magnetek). W przypadku uszkodzenia kondensatorów w zasilaczu impulsowym, on sam również potrafi zacząć wydawać różne dziwne dźwięki. Dopuki nie padnie![]()
Jeżeli moduł awaryjny pracuje ze statecznikiem EVG to przy okazji swojej awarii potrafi zniszczyć również statecznik.
Powrót do Sygnalizacja i oznakowanie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości