MRP200 napisał(a):bartek380V napisał(a):Czy niewłaściwa pozycja pracy MH może być przyczyną wystrzału lampy ? Tak naprawdę na co będzie mieć wpływ zła pozycja pracy, zmianę koloru ? Luk traci kształt, dotyka miejsc przeznaczonych jako potencjalnie najzimniejsze punkty jarznika co z zmienia zakres widma lampy ?
Ja wiele razy odpalałem lampy MH w pozycji pionowej trzonkiem w dół (trzonek G12), jak i lampy z trzonkiem RX7S w pozycji pionowej. I żadna mi nie wystrzeliła. Problem może występować w lampach MH dużej mocy (1-2 kW) długołukowych, jak np. Master HPI-T. W tych lampach po ustawieniu do pozycji pionowej obserwuje się niestabilne palenie łuku w jażniku, co może być nawet przyczyną gaśnięcia lamp.
No wlasnie bo mowa o HPI T 250W. NIe wiem jeszcze w jakiej pozycji swiecila ale jest wystrzelona moim zdaniem przedwczesnie. Zbadam jeszcze czy aby napewno nie pracowala na niewlasciwym osprzecie. Druga HPI T 400 ,ktora trafila w moje rece to pracowala napewno w poziomie bo widac to po rozkladzie zanieczyszczen na jarzniku natomiast co mnie bardziej zaciekawilo to fakt ze HPI T 400 ma wybrzuszony jarznik w bok co poskutkowalo rowniez wybrzuszeniem banki o okolo 1 mm w stosunku do gabarytu banki. Efekt zdumiewajacy ,getter jest caly , w takim razie dlaczego przy takiej pozycji i takim rozkladzie tempetatur doszlo to takiego efektu? Jakie jest cisnienie w zewnetrznej bance typowych MH skoro zewnetrzna banka napompowala sie ? W tym przypadku jarznik jest nierozsczelniony