Bardzo możliwe, że to późniejsza wersja oprawy - niestety, nie wiem z którego ona jest roku, nie zachowała się niestety żadna tabliczka znamionowa, żaden napis na statecznikach... Ewentualnie mogę sprawdzić kondensator, tam są jeszcze jakieś czytelne napisy.
Tymczasem nowe nabytki - dostałem kilka takich opraw jako sprawne, ale nikomu nie przydatne - Philips HRP 11, z lampami HPL-N 250W w różnym stopniu zużycia (choć mają ten sam kod roku produkcji). Lampy są już made in P.R.C., więc nie mogą być one bardzo stare.
Po otwarciu opraw najpierw musiałem je umyć i wyczyścić. Szybko się okazało, że to wersja SRP - sodowa 250W. Sprawdziłem więc czy działają układy zapłonowe - jedna z opraw ma znacznie starszy osprzęt, i ten nadal działa i jest w stanie odpalić lampę sodową. Reszta ma nowsze dławiki i startery SN50 w plastikowej obudowie. Idąc za radą OUKS340 sprawdziłem czy nie są wadliwe kondenssatory - były popękane (jeden był wręcz spalony) więc je wymieniłem. Układy zapłonowe natychmiast zaczęły znów pracować.
Pora więc na prezentacje opraw po czyszczeniu i drobnej renowacji! We wszystkich oprawach ktoś wywiercił dziury w górnej części - wkręciłem do nich śruby i uszczelniłem JB-Weld (bo podobno wytrzymuje 300 stopni Celsjusza). Komory lampowe potraktowałem aerozolem WEKEM, odbłyśniki natomiast są w świetnym stanie i wystarczało je wyczyścić. Klosze są jakie są, nowych na pewno nie dostanę, całe szczęście nie zabierają bardzo dużo światła, więc mogą zostać.
Tabliczka znamionowa. Czy ktoś z Was wie, który to rok produkcji? Czy ja dobrze rozumiem że oprawa jest do lamp SON 160W i SON oraz SON-T 250W? Czy były w ogóle lampy SON 160W produkowane seryjnie?

Widok od spodu:

Widok z boku: Czy nie przypomina trochę tych opraw z Nowego Sącza, lyżek z kloszem?

Widok z góry:

Logo Philipsa i jedna z tych nieszczęsnych dziur:

oprawka posiada regulację dla SON i SON-E (chociaż wyraźnie równomierniej świeci z SON-E, próbowałem)

tak wygląda przyłącze:

Odpalamy z sodą i rtęcią 250W

Według mnie bardzo stylowa oprawa, jak uważacie