Cześć wszystkim, cieszę się bardzo, że oprawy SRP11 spotkały się z zainteresowaniem!

Jeżeli chodzi o teorię @KaszeL, zacieki i korozję opraw widzę raczej w dolnej części

i w dolnej klapie:

Natomiast górna część oprawy i osprzęt są niemalże nie skorodowane i brak tam jakichkolwiek śladów wody

Ja mam swoją teorię, osoba od której ją dostałem jest prawdopodobnie Holendrem sądząc po akcencie, opowiadała że oprawy oświetlały parking placu sportowego w Holandii niedaleko granicy Niemiec jako kwiatek czterech opraw na jednym słupie, ta osoba twierdziła że widziała jak działały i przy demontażu/wymianie dostała je w prezencie jako nie potrzebne. Ta osoba nie miała pojęcia co to za źródła światła ani oprawy, nie jest więc elektrykiem ani entuzjastą. Oprawy miały jeszcze resztki odciętych przewodów typowe dla montażu na słupie. Nie chcąc szerzyć stereotypów, wygląd i obycie tej osoby nie wyklucza, że oprawy miały posłużyć hodowli konopii indyjskich, ale osoba ta nie poradziła sobie z ich podłączeniem...

tylko dziur zdążył narobić żeby je potem powiesić nad roślinkami. To też tylko teoria
Dla @AsXSn zrobiłem zdjęcia poglądowe, jak wygląda rozsył różnych źródeł światła
SON-E:

NAV-T, pozycja oprawki jak dla SON-E, oprawa świeci węziej niż z SON-E i mniej równomiernie

Zmieniłem pozycję oprawki na niższą, dedykowaną przez producenta dla dla SON-T, oprawa świeci teraz szerzej, jak z SON-E, nadal nieco mniej równomiernie, ale trochę lepiej

Najlepiej więc działa z SON-E, co przy tym układzie optycznym nie zadziwia

@narva2006: to prawdopodobna data, leży w okresie produkcji tych opraw (od 1968 do 1980). Dziękuję!
@Wojtek26162: Tych opraw w RFN było bardzo mało - popularne były w Normandii i krajach Beneluksu. Tam jeszcze się zdarzają.