Witam wszystkich

Chciałem zaprezentować ciekawą oprawę oświetleniową z Niemiec Zachodnich. Producentem jest firma RECH lub Rechlaternen ("latarnie Rech"), założony w 1898 roku jeden z najstarszych nadal istniejących producentów oświetlenia w Niemczech.
Oprawa została wyprodukowana w roku 1974, jest natomiast jeszcze projektem rodem z początku lat 60-tych. W oprawie może pracować jedna lampa rtęciowa o mocy 80W lub 125W.
Poprzedni właściciel chciał się jej pozbyć, bo była naprawdę brudna

Zwróćcie uwagę na klosz z ptasimi ekskrementami. Oprawa musiała leżeć w stodole dłuższy czas kloszem do góry.

Po umyciu natomiast widać, że oprawa choć nie nowa, to jednak jest w naprawdę dobrym stanie!

Oprawa to gruby odlew aluminiowy:

Taka mega ciekawostka:

Zeby z oprawy do montażu na wysięgniku zrobić oprawę szczytową, dospawano część do montażu szczytowego, a w środku nadal widać element do montażu na wysięgnik

Klosz trzymają takie oto klamry:

Statecznik starszego typu na 80 lub 125W:

Kondensator z 74r. po pierwszym odpaleniu się "zsikał" niestety, dobrze że to MP bez PCB:

Tabliczka znamionowa bardzo czytelnie zachowana:

Informacja lub przypomnienie, by zmienić moc na stateczniku jeżeli chce się zastosować moc 125W:

Odpalamy!

Rtęciówka Radium 80W którą dostałem z oprawą.

Jeszcze klosz przymkniemy:

Co z tym kondensatorem, wymienię go po prostu na coś nowszego... Szkoda...

Co sugerujecie?
Jeszcze wrzucę Wam link do mojego kanału na YouTube, gdzie możecie zobaczyć filmiki pokazujące większość moich opraw (z angielskim komentarzem) w akcji
https://www.youtube.com/channel/UC8LpAjY1ZdWLZ7pzr7TPvBg