Były plany rozbudowy portu w Kołobrzegu i budowa obwodnicy już na początku lat 70, więc gdyby to zostało wówczas zrealizowane, to kwiatów zapewne byłoby jeszcze więcej. Taka była w latach 70 tendencja w oświetleniu ulic. Wysokie 10 klatkowe bloki w centrum to tylko część tego, co miało być zrealizowane. Widziałem makietę, całe centrum miało być z wielkiej płyty, a wspomniane bloki miały mieć 16 kondygnacji, ale weszła jakaś ustawa, że w miastach poniżej ilus mieszkańców nie można budować wyższych niż 11. Kwiaty były na ulicy Koszalińskiej/Myśliwskiej /Krzywoustego. Na oddanej do użytku w 1977 trasie wylotowej w stronę Koszalina zastosowano kwiaty 10XOURW400. Było ich tam łączne ok 25 sztuk + jeszcze dwa stojące pojedynczo na ul Fredry. Rok później zaczęto przebudowywać wylotówkę na zachód - ul Trzebiatowska/Popławskiego (dziś 6 dywizji Piechoty) tam zastosowano oprawy OUS400 po 6 oraz 10 na maszcie których było chyba 31 lub 32 (liczyłem kiedyś), choć nie mam 100% pewności, że kwadratówki były tam od samego początku. Chyba krótko były zaraz po postawieniu oprawy rtęciowe, ale projekt był pod sodówki, bo większe odstępy między masztami. Dodam, że w Kołobrzegu kwadratówki pojawiły się dość wcześnie, zarazem była to jedyna partia jaka trafiła do miasta, więc były tylko 3zaczepowe. Większość masztów na których były kwiaty w Kołobrzegu wciąż stoi. Te na Trzebiatowskiej zostały oryginalnej wysokości, te na Koszalińskiej obcięte o 1/3. Redukcja opraw i modernizacja miała miejsce w 1995. Nie bawiono się w obcinanie ramion tylko powymieniano całe głowice. Pamiętam tą wymianę i leżące na trawie głowice z oprawami, sam mam tablice z bezpiecznikami z jednego z tych kwiatów 6 ramiennych na Trzebiatowskiej. Tyle dotąd znalazłem zdjęć kwiatowego oświetlenia w Kołobrzegu.
Skrzyżowanie Trzebiatowska/Artyleryjska, 10x kwadratówka, 1990r

Trzebiatowska, prawdopodobnie 1978, jeszcze jednopasmowa, ale kwiaty już stoją. Trudno określić czy to kwadratówki czy coś innego.

Trzebiatowska 17.05.1992 6xOUS400 i 2010 1xSGS204. Nieistniejący już w calosci maszt przed i po modernizacji.

Fredry, styczeń 1991, 10x OURW400 kadr z VHS

Koszalińska, 1977, z książki J.Patana

Myśliwska 1985, kadr z filmu.

Koszalińska/Myśliwska, początek lat 80. Najdalej widoczny maszt koło autobusu został całkiem usunięty ale nie pamiętam dokładnie kiedy.