Nie wiem czy pokazywałem. Oprawa hotelowa produkcji Lumet Poznań z pierwszej połowy lat 70. Były na wyposażeniu m.in hotelu Forum w Warszawie i chyba też Silesia w Katowicach, dostrzec je można m.in w filmie "Wielki Szu" Otrzymałem jej wrak, dziś ma polakierowaną podstawkę, nową instalacje. Nie mam jeszcze do niej abażura i nie bardzo wiem jak był montowany. Ciekawostką jest umieszczenie osobnych wyłączników do żarówek w podstawie. Jest bardzo ciężka. Fabrycznie miała też blaszaną przegrodę między żarówkami, osloniętá abażurem.

Najstarsza wersja jednego z moich ulubionych wzorów polskich opraw rzemieślniczych. Pokazywałem dwa lata temu dwie wysokie czarne oprawy, to ich najstarsza wersja( około 1986-87) i nieco niższa, ma ok 150 cm, tamte 190. Ma też grubszy słup. Włącznik to już moje dzieło. Oryginalnie miały sznureczki, a kupiłem ją z uszkodzonym przyciskiem i jakimś wzorzystym kloszem.

Tu kolejna, także 150 cm. Tą kupiłem akurat bez włącznika przy kloszu, był otwór, ale włącznik znajdował się na przewodzie. Po wymianie przewodu zamontowałem przycisk u góry.

Tak już jest, że jak długo poszukuję jakiejś oprawy, to czasem miesiącami i latami nie ma jej na aukcjach, a jak już się trafi, to idzie z górki. Tak też było z tymi wysokimi czarnymi. W ciągu ostatnich dwóch lat zdobyłem ich już pięć. Dwie niższe ( 150cm) i trzy wysokie (190cm). Wszystkie lakierowane na elegancki czarny mat i wszystkie przywiezione z Warszawy. Oprawy te na przełomie lat 80 i 90 były bardzo popularne. Służyły jako scenografia paru filmów i dużo ich w prasie o mieszkaniach, potem zniknęły i nawet ja niemal o nich zapomialem. Miała taką w mieszkaniu m.in Kora oraz Grzegorz Skawiński. Ich producentem jest prawdopodobnie firma Reflex, ale nie mają żadnych oznaczeń. Nie jest to również projekt Tomasza Rudkiewicza, bowiem pisałem w tej sprawie do jego córki.
A tu moim zdaniem unikatowa wersja stołowa innej oprawy. Pierwszy raz taka trafiłem, a to drugi egzemplarz jaki w ogóle spotkałem ( mam takiej zdjęcie w "Czterech kątach" z 1992). Oryginalny klosz to ten górny. Oprawa wymaga lekkiej naprawy, głównie trzeba polakierować podstawkę i prawdopodobnie wymienić przewody.

Marmurowe wersje dwużarówkowych opraw PPZ Gerpol typ GER-1. Pojechałem po nie jesienią zeszłego roku aż do Kielc. Ciekawostką jest, że jedna ma podstawę z jasnego marmuru, a druga z ciemnego i abażury uszyte z zasłon. Obecnie ze względu na brak miejsca przebywają w magazynie. Dziś przypadkiem oglądając stare materiały filmowe odkryłem też kolejne miejsce w rodzinnym mieście, gdzie były dwie sztuki wersji GER3 ( stalowej).