Pilux to po prostu nazwa Globów z Piły. W ostatnim czasie kupiłem trzy kartony żarówek. Niektóre dość nietypowe. M.in kulki i świeczki 40W z zygzakiem. Co do tych na eksport do Skandynawii, to znalazłem w Google zdjęcia żarówek Ekonomilijus w nieco innych kartonikach, ale kolory dla danej mocy analogiczne jak w Pabianicach. A te co mam były opisane " klot" ( kulka) "kron"( świeczka) i "Glodlampa"( standardowe). Świeczkę widziałem pod koniec lat 90 na wystawie jednego sklepu technicznego w Kołobrzegu, a matowe 60 w takim opakowaniu miał mój dziadek i jedną mi podarował w 1990. Dalej dość tajemnicze są żarówki pod marką Lamin. One były czasem w latach 1990-92, pamiętam zwykłe 60 w domu i kulki matowe 25 E27 w takich kartonikach, które ojciec skądś przyniósł i nie wiem po co, bo się raczej takich słabych nie używało. Chyba do takiej dziecięcej lampki z twarzą, która przywiozła babcia, tylko że tam była E14. Myślałem, że one były produkowane dla Laminy Piaseczno, ale oznaczenia Pabianickie i całkiem wypasione na tamte lata opakowania wskazują, że mogły być na eksport. Zresztą " Lamin" nazywała się jakaś nowoczesna linia do produkcji żarówek w Pabianickiej fabryce.
Pabianice prawie cały typoszereg w pierwszej wersji kolorowych opakowań ( brak 15,25 i 200) lata 1991/92. Ciekawy kolor 150tki. Później były błękitne, tak samo jak 200.

60tki z 1992, pierwsza i druga wersja kartoniku

Matowe kulki 60 E14

Przezroczysta kulka 40W z zygzakiem

Świeczki 60 W, przezroczyste i trochę matowych.

Glob Polamp Pabianice

Kulki 25, przezroczyste i kolorowe z Pabianic w różnych szatach graficznych:

Kulki Lamin 15W.