Marcin napisał(a):Tak realnie, może się nad czymś pomyśli, ale póki co to mało mnie to przejmuje. Nikt w te przewody nie będzie celowo wpychał łap.
Elektroservice napisał(a): WZ4 powinien mieć swoją oryginalną klapkę osłaniającą zaciski
famabud napisał(a):Obowiązkowo jeszcze łańcuch na szafę, system alarmowy, gaśnica i ochrona 24/7. Trochę widzę lekką paranoję w ocenie niekompletnej jeszcze rozdzielnicy kolegi Marcina
Gismot napisał(a):Czyi bezpieczeństwo domowych użytkowników masz głęboko gdzieś![]()
Gismot napisał(a):Rozumiem, iż w technikum was tak uczą...? Gratuluję podejścia
Gismot napisał(a):Jak dla mnie projekt tej rozdzielnicy jest bez sensu w ogóle nie przemyślany.
Gismot napisał(a):Lampki sygnalizacyjne i ewentualnie przełączniki sterownicze powinny być zamontowane na drzwiach rozdzielnicy, a nie wewnątrz.
Gismot napisał(a):Twoja rozdzielnica musi być wyposażona w blokadę uniemożliwiającą otwarcie drzwi obudowy w przypadku kiedy jest ona załączona (części czynne są pod napięciem)
Do tego celu należy zastosować odpowiedni rozłącznik z blokadą mechaniczną, który w pozycji ZAŁĄCZ będzie blokował drzwi przed przypadkowym otwarciem. Druga opcja to wyłącznik krańcowy.
Po otwarciu drzwi wszystkie elementy czynne, które zostają pod napięciem muszą być osłonięte.
Czyli przyłącze zasilające wraz z rozłącznikiem wyposażonym w blokadę mechaniczną drzwi musi zostać wyposażone w osłonkę.
Gismot napisał(a):W sumie cała modyfikacja WZ4 dla mnie jest bez sensu. Skoro ma być to rozdzielnica w stylu retro to tym bardziej bym zamontował stycznik TSM-1 + przekaźniki sterownicze oraz dedykowany wyłączniki zmierzchowy z epoki (np. MA-06) na płycie montażowej.
Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości