Czas odkopać mój wątek ze Stradami. Mam już aktualnie po kilka sztuk z OUS-150 i OUS-250 (zarówno nówki oraz używki), mam też warianty rtęciowe a dzisiaj pokażę wariant przez wielu najbardziej lubiany czyli OUS-400. Oprawa jest zupełnie nowa z zapasów magazynowych, wyprodukowana w 1997 roku Brakowało jej jedynie klosza, ale jego uzupełnienie nie stanowiło dla mnie żadnego problemu, klosz jest również nowy
Odpalimy z lampą sodową Philips SON-T Comfort 400W, rok starszą od oprawy
Ostatnio wpadło mi trochę następnych Strad i wśród nich trafiła się między innymi taka OUS-250 z października 2000 roku, warta ciut większej uwagi, mianowicie inna klapka, która posiada fakturę piekarnikową, tak jak w starszych odbłyśnikach:
Mam też jej archiwalne zdjęcia w oświetleniu ulicznym zanim wyleciała
Dzisiaj chciałbym pokazać jeden z moich ostatnich nabytków, który udało mi się pozyskać w ramach wymiany od kolegi JeD, za co jeszcze raz dziękuje Oto fabrycznie nowa Strada OUR-125 z lutego 1996 roku, w oryginalnym kartonie z napisami, nigdy wcześniej nieużywana. Zachowana w znakomitym stanie, jakby chwilę tego opuściła zakłady w Gostyninie Nie ukrywam, że z tego nabytku jestem wyjątkowo zadowolony. Zapraszam na krótką fotorelację
No i wypadało by taką oprawę przepalić Jako źródło światła dla tej oprawy wybrałem nową rtęciówkę GE Kolorlux 125W, która świeci bardzo przyjemnym światłem, luminofor ma dużą zawartość czerwieni:
I mam też drobną dedykację dla fanów sodówek - Penning Tesla SHCP 110W