Witajcie. Pozwolę sobie odkurzyć nieco wątek przedstawieniem dwóch, dosyć ciekawych konstrukcji.
Przedstawiam Wam
tzw. mierniki lusterkowe - nie używają one wskazówki w celu wskazania wartości, zamiast tego - po podzielni przesuwa się plamka światła z pionową kreską. Dokładniej, są to watomierz PD-1 i amperomierz PE-1.
Przyrządy rozkręciłem i na miarę możliwości wyczyściłem, przy czym tak realnie uwagi wymagała jedynie szybka i obudowa. Lustra nieruchome potraktowałem sprężonym powietrzem pod niewielkim ciśnieniem, zaś lustro ruchome pozostawiłem w swojej obudowie nietknięte. Ustrój w tych miernikach jest bardzo czuły na jakiekolwiek ruchy konstrukcją oraz delikatny, i nawet dmuchnięcie ustami z odległości w szczelinę gdzie są cewki powoduje relatywnie duże wychylenie plamki. Po uważnym skręceniu w miejscu pozbawionym kurzu prezentują się świetnie

Stąd też możemy odczytać parametry urządzeń - napięcie stałe lub przemienne o częstotliwości w zakresie 25-50-200Hz dla watomierza i 25-50-500Hz dla amperomierza (przy czym częstotliwość znamionowa wynosi 50Hz); ustrój ferrodynamiczny dla watomierza i elektromagnetyczny dla amperomierza; pozycje pracy poziome, napięcie probiercze 3kV dla watomierza i 2kV dla amperomierza, klasy dokładności 0,2 dla obu.
Dalej mamy panele z zaciskami i wybierakami zakresów.

Zatrzymamy się przy watomierzu, bowiem mamy tutaj dość ciekawy sposób wybierania zakresu prądowego: pod zaciskami cewki prądowej mamy dostępne 3 zwieraki. Dokręcenie wszystkich powoduje zwarcie (//zbocznikowanie) cewki prądowej, odkręcenie dwóch skrajnych wybiera zakres 2,5A, zaś odkręcenie jedynie środkowego wybiera zakres 5A. Gdy odkręcimy wszystkie stworzymy przerwę w obwodzie cewki prądowej. Wokół tego mamy już zwykłe zaciski do wyboru zakresu cewki napięciowej.
Na spodzie przyrządów znajduje się otwór z żarówką - 5W @ 6V. Zasilana jest ona z osobnego źródła.

A podczas pracy wygląda to tak:[] Amperomierz PE-1Zakres 3A, prąd zadany na zasilaczu niewiele mniej niż 2A,
wskazanie ~1,98A.

Zakres 3A, prąd zadany na zasilaczu 2,8A,
wskazanie 2,8A.
[] Watomierz PD-1Zakres 30V / 3A, obciążenie w postaci żarówki halogenowej H4 z podłączonym żarnikiem 55W, napięcie zadane na zasilaczu 12,3V i prąd pobrany 4,70A. Z tego wychodzi 57,81W, wskazanie na watomierzu ~56,4W

Zakres 30V / 3A, obciążenie w postaci żarówki halogenowej H4 z podłączonym żarnikiem 55W, napięcie zadane na zasilaczu 6V i prąd pobrany 3,14A. Z tego wychodzi 18,84W, wskazanie na watomierzu ~17,8W

(artefakt w postaci czarnej obwódki wokół plamki światła na podzielni wynika z obróbki graficznej celem poprawienia widoczności i nie występuje "na żywo")