[Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Postprzez tommykrk » 17 lipca 2021, 10:15

Obrazek

Obrazek

Jakieś 3 miesiące temu te betonowe słupy wymieniono na metalowe, podobne do tych z LEDami. Oprawy ze zdjęcia przełożono.

Co do opraw LED w Krakowie, to na początku 2015 r. na Rondzie Grunwaldzkim wymieniono SL 100 z 2007 r. na oprawy LED chyba z General Electric. Wiele z nich zostało w ostatnich 2 latach podmienionych z powrotem na używane oprawy sodowe. Ta OURW na ul Wielopole na elewacji została pominięta podczas modernizacji. Teraz w Krakowie zakłada się oprawy LED Ampera.

Obrazek

To skrzyżowanie zostało przebudowane i stoją tam teraz stylizowane słupy trakcji tramwajowej z ozdobnymi oprawami LED przy samym skrzyżowaniu, a przy dojeździe do skrzyżowania na Dietla są oprawy Ampera na stylizowanych słupach trakcji tramwajowej oraz na normalnych metalowych

Warto wspomnieć, że SL 100 z 3 ostatnich zdjęć to jedne z ostatnich jakie zakładano w Krakowie, bo w 2007 r. Podczas modernizacji ul Konopnickiej wymieniono betonowe słupy z SL 100 z ~1998r zamontowanymi szczytowo na metalowe słupy z nowymi SL 100. To jedne z najmłodszych egzemplarzy w Krakowie
tommykrk

Zdjęcia: 0

Postprzez Wojtek26162 » 17 lipca 2021, 14:41

Nie miałem ostatnio okazji przejeżdżać przez Aleje Trzech Wieszczów więc umknęła mi tamta zmiana. Bardzo dobrze, że wywalono te betoniaki, jak i dobrze, że SGS-204 zostały przełożone na nowe słupy :) Swoją drogą to trzeba przyznać, że SGS-204, których w Krakowie jest mimo wszystko dość dużo, choć i tak sporo mniej niż SL-100 czy Eurostreet są często w lepszym stanie niż zamontowane później SL-100, o tandetnych i rzadko spotykanych w Krakowie Lunach w ogóle już nie wspominając. Betoniaków linii kablowej w ostatnich latach z Krakowa masowo ubywa i bardzo mnie to cieszy.
Lubię klasyczne oprawy do lamp sodowych.
Wojtek26162

Postprzez famabud » 17 lipca 2021, 16:29

SGS204 jest niezwykle szczelna i nie przepuszcza nawet pyłów zawieszonych czego nie można powiedzieć o SL100.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez tommykrk » 17 lipca 2021, 22:03

Ja natomiast lubię SL-100. Wizualnie przypadły mi do gustu najbardziej spośród opraw sodowych patrząc na oświetlenie w 2000 r. tak jak i WSL-8. Pamiętam jak na pętli w Borku Fałęckim jesienią 2002 r stawiali nowe słupy metalowe z SGS-204. Widziałem tą modernizację na żywo. Wtedy już chyba ich nie produkowali więc były to leżaki magazynowe. Zastąpiły one betoniaki z różnymi oprawami. Były trumienki, OURW2250, kwadratówka i starsza Strada się trafiła oraz ładna nowsza Strada. NA Zakopiańskiej było sporo SGS-204 które w 2015 wyleciały na rzecz opraw Ampera w ramach projektu SOWA.
tommykrk

Postprzez trojmiejski » 1 sierpnia 2021, 20:12

Aktualny wygląd skrzyżowania z Basztową po tym jak kwadratówki i kwiaty już zniknęły:
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 2 marca 2024, 00:55

Okazuje się, że węgierskie łyżki na kwiatach wisiały jeszcze pod koniec 1984r, podczas gdy na reszcie słupów były już kwadraty:
Obrazek
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez famabud » 2 marca 2024, 12:55

Myślałem, że węgierskie łyżki były tylko w Stolicy. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez qba » 2 marca 2024, 18:14

Były, właśnie na tych usuniętych parę lat temu kwiatach. Już się pojawiły kiedyś na forum. Sądziłem, że kwadratówki zamontowano na nich na przełomie lat 70/80, a tu niespodzianka. Zresztą zwykle w tamtym czasie gdy modernizowano z rtęci na sód, to zwykle wpierw zakładano OUSy na kwiatach, a w następnej kolejności na pojedynczych słupach. A tu jak widać było na odwrót. Ja te kwiaty na żywo widziałem podczas krótkiej wizyty w Krakowie w lutym 1998, to była na nich mieszanka dość zaniedbanych strad i kwadratówek.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 13 czerwca 2024, 21:26

Czy OZPR na ulicy Bernardyńskiej od zawsze miały LRFy czy MIXy? Ogólnie to te oprawy nadal tam są (później wrzucę zdjęcia), widziałem ich start, obecnie mają MIXF.
trojmiejski

Postprzez trojmiejski » 21 czerwca 2024, 18:33

Trochę zdjęć z Krakowa, ogólnie w Krakowie są dwa popularne modele parkówek. Jeden model to Schreder Florian, dedykowany dla Krakowa model z poziomo umiejscowioną lampą schowaną za kloszem (takim samym jak stosowany w oprawach Urbis ZX1, jakby co pod marką Urbis są sprzedawane oprawy Schredera w Wielkiej Brytanii). Drugi model to Włomex Lals 20, z pionową lampą zainstalowaną trzonkiem do góry. Dominują metalohalogeny (ledwie pojedyncze sztuki miały sodówki), na przykładzie opraw Lals 20 widać, że Kraków preferuje stosowanie ceramicznych metalohalogenów GE ConstantColor.

Część opraw wyposażono w kapelusze, tu oprawa Schreder Florian, zdjęcie zrobione aparatem cyfrowym:
Obrazek

Włomex Lals 20, zdjęcie analogowe na Kodaku Ultramax 400:
Obrazek

Tu znowu Floriany, lecz analogowo:
Obrazek

Zbliżenie cyfrą na Floriana:
Obrazek

Włomex OS 41:
Obrazek

Charakterystyczne latarenki:
Obrazek

LEDowa oprawa Art-Metal 24 Nexus, analog Fuji X-tra Superia 400:
Obrazek

Wawel, latarenki na ścianie, analog Cinestill 800T:
Obrazek

OZPS 70 również na Cinestillu:
Obrazek

OZPR z MIXF na Bernardyńskiej:
Obrazek

Analog Fuji:
Obrazek

Cinestill, niestety niedoświetlone:
Obrazek

Obrazek

OS 41 z metalohalogenami:
Obrazek

Schreder Florian z MH na cyfrze:
Obrazek

Obrazek

Wkrętoklosz:
Obrazek

Cyfra:
Obrazek

Lals 20 na analogu Cinestill 800T:
Obrazek

Obrazek

Tu te same latarnie na cyfrze:
Obrazek

Detale lampy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do cyfry miałem przypięty obiektyw 85mm f/1.8 i na pełnym otwarciu daje dobre rozmycie tła:
Obrazek

Analog Cinestill:
Obrazek

Cyfra:
Obrazek

Ozdobne stare latarnie na elewacji. Nie jestem pewien co siedzi w większości. Mogą to być metalohalogeny albo bardzo świeże rtęciówki. Niektóre sztuki mają sodę. Analog Cinestill:
Obrazek

Analog Kodak Ultramax 400:
Obrazek

Obrazek

Cyfra:
Obrazek

Schreder Kandelaber Szabadsag z kwarcowymi metalohalogenami, Kodak Ultramax 400:
Obrazek

Cyfra:
Obrazek

Tercety Art-Metal Vera z metalohalogenami, Kodak Ultramax 400:
Obrazek

Więcej zdjęć wkrótce.
trojmiejski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie