[Szczecin] Oświetlenie uliczne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Szczecin] Oświetlenie uliczne

Postprzez qba » 18 czerwca 2020, 14:31

Elda napisał(a):Wiele wskazuje na to, że najstarszą pozostałą oprawą w Szczecinie jest Traffic Vision. Nie ma również kwiatów na Trasie Zamkowej...

Wszystkich? Wiem, że zdemontowano te poczwórne na samym moście, ale pozostałe stały zredukowane i wymienione na LED.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Elda » 18 czerwca 2020, 22:55

Te poza estakadami zostały na swoich miejscach, tylko jak piszesz zredukowane.
Generalnie miasto jest całe zatopione w oprawach LED, z tego zdecydowana większość to Philips Luma, jakieś pojedyncze Unistreet. Sporo opraw ze zdalnym sterowaniem, Trafficów jest jednak dalej dość dużo, ale poza prawobrzerzem jest to chyba jedyna oprawa sodowa występująca w Szczecinie..
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez qba » 19 czerwca 2020, 14:50

Jak mieszkałem w 2008 to jeszcze pełno łyżek i OURW było. Nawet nietrudno było o najstarsze łyżki z pierścieniami. I w większości świeciła rtęć. WLSP sporadycznie. Nierzadko też Strada lub kwadratowka była z LRF. Ale większość świeciła sodowo. W kwiatach na trasie zamkowej w tamtym czasie używano chyba sodówek HG Free. Bardzo żółtą cytynową barwą świeciły. Wcześniej były tam nawet eliptyczne powlekane sodówki. W pierwszym 8 ramienniku po stronie zamku nawet dłużej się takie dwie zachowały. Długo się rozświecały i długo świeciły jak LRF.
qba

Postprzez mateusz » 19 czerwca 2020, 20:45

Ja jak byłem w Szczecinie w 2017 r. to nie widziałem w oświetleniu ulicznym ani jednej STRADY ani kwadratówki pomimo, że kilka lat wcześniej Szczecin był chyba jednym z najbardziej zapuszczonych oświetleniowo dużych miast z oprawami rtęciowymi nawet przy ulicach w samym centrum. Swoją drogą to tak szybka modernizacja niemal całego oświetlenia ulicznego w tak rozległym mieście (Szczecin pod względem zajmowanej powierzchni jest jednym z największych miast w Polsce, zdaje się zaraz za Krakowem i Warszawą) robi wrażenie :roll:
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Pataax01 » 31 maja 2024, 16:58

Kilka zdjęć ze Szczecina, które wykonywałem podczas tegorocznej majówki. W centrum miasta dominują oprawy LED - przede wszystkim Philips Luma pierwszej generacji, świecące o barwie w okolicy 4000K. W przypadku niektórych ulic w zabytkowej tkance miasta, zastosowano Philips CitySoul LED gen. 1 w systemie przewieszkowym. Taki montaż znajduje się między innymi na ulicy Generała Ludomiła Rayskiego. Na terenie miasta występuje także oświetlenie sodowe, w większości zrealizowane za pomocą opraw Philips Traffic Vision oraz Selenium:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Blog o oświetleniu Łodzi: https://wblasku-lodzi.blogspot.com/
Pataax01

Zdjęcia: 0

Postprzez mateusz » 1 czerwca 2024, 09:24

Fajna fotorelacja :) Oświetlenie Szczecina mi się zawsze podobało chociaż obecnie jest chyba bardzo ujednolicone - jak byłem w mieście w 2017 r. to już oprawy Luma były niemal na każdym kroku. Fajne są te żółlte słupy, zarówno maszty kwiatowe jak i pojedynczne, widzę, że oprawy Traffic Vision, które wtedy widziałem jeszcze egzeystują, ciekawe jak długo bo już na ich obudowach widać spore ślad zużycia...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Pataax01 » 2 czerwca 2024, 23:41

mateusz napisał(a):Fajna fotorelacja :) Oświetlenie Szczecina mi się zawsze podobało chociaż obecnie jest chyba bardzo ujednolicone - jak byłem w mieście w 2017 r. to już oprawy Luma były niemal na każdym kroku. Fajne są te żółlte słupy, zarówno maszty kwiatowe jak i pojedynczne, widzę, że oprawy Traffic Vision, które wtedy widziałem jeszcze egzeystują, ciekawe jak długo bo już na ich obudowach widać spore ślad zużycia...

Dziękuję bardzo! :D Rzeczywiście oświetlenie miasta jest dosyć spójne, choć poza oprawami ledowymi oraz TrafficVission, występują także sporadycznie kule oświetleniowe oraz niekiedy Malagi. Przesyłam kolejne zdjęcia ze Szczecina:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Blog o oświetleniu Łodzi: https://wblasku-lodzi.blogspot.com/
Pataax01

Zdjęcia: 0

Postprzez Elda » 16 czerwca 2024, 02:34

Chyba nie mamy stałego bywalca ze Szczecina na forum. Mnie ciekawi, czy zostały choć szczątki(umyślne, lub nie pomyłki monterów), podobnie jak w Bydgoszczy opraw z rtęciowym źródłem światła. W Bydgoszczy wciąż bardzo dobrze znając geografię miasta jest to wykonalne
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez qba » 16 czerwca 2024, 06:58

Myślę, że podczas LEDyzacji wszystko co na LRF zostało wymiecione. Z opraw sodowych pozostały właściwie tylko Traffiki i Sellenium, a nie znam przypadków by gdzieś w Szczecinie ładowano do nich LRF, jak jeszcze było pełno strad i kwadratówek to było to dość częste, szczególnie w latach 90, ale i ulica Kolumba miała mnóstwo sodowych strad z rtęciowkami.
qba

Postprzez PKPENK » 16 czerwca 2024, 08:23

Jestem ze Szczecina. Z tego co kojarzę, to na końcu ulicy Budziszyńskiej na Pomorzanach są jeszcze łyżki. Nie wiem czy czynne. Widać je zza łuku drogi przy zjeździe na garaże koło kładki nad torami na Wstowie.
PKPENK

Zdjęcia: 3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie