Całkiem możliwe że oprawy są z odzysku. W gminie Pelplin na jednej z ulic zdemontowano słupy z duetami kul OCB, gdzie poszły na wieś. W 2022 roku wymieniono oprawy na wiszące LUG.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
Mili państwo. U siostry mojego kolegi instalacja elektryczna w kuchni nie przeszła pomiarów impedancji pętli zwarcia. Kontrola dotyczyła kuchni i łazienki a konkretnie - czy styki ochronne w gniazdkach wtykowych są sprawne. Nadmienię, że jest to instalacja z lat 70/80 o dziwo miedziana. Tak więc rozkręcamy pierwsze gniazdo a tu taki widok. Kto zgadnie, który przewód jest fazowy Styk ochronny?? A po co go podłączać?? Jak widzicie czarny przewód jest odłączony i zaizolowany. Po jego podłączeniu do fazy wywaliło bezpiecznik przedlicznikowy Tak więc po odsunięciu szafki i dotarciu do gniazd do, którego idzie przewód trójżyłowy zastałem taki oto widok UWAGA: obwód zamykał się przez rury gazowe. Z tego gniazda zasilana jest kuchnia gazowo - elektryczna a z przewodu biegnącego do gniazd na blacie - mikrofala oraz czajnik. Wolę nie myśleć co by się stało jak by przyszedł pracownik gazowni żeby wymienić gazomierz. No i na koniec partanina pod gniazdami nablatowymi.
Czyżby żolto zielony podłączony jako przewód fazowy?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
Zasilanie z rury gazowej miałem okazję poznać już raz w życiu. U mojego znajomego który mieszka w bloku, w tablicy rozdzielczej w piwnicy ktoś nie podłączył przewodu PEN. Cały obwód mieszkania polegał na rurze gazowej i gniazdku do którego wpięta była kuchenka... Odkryli to dopiero przy remoncie kuchni, gdy po odłączeniu kuchenki zanikło napięcie w całym mieszkaniu
Administracje jakiś czas temu uaktywniły się z kontrolami instalacji elektrycznych w mieszkaniach. W mieszkaniu mojej babci wyszła przy okazji kontroli instalacji (dwużyłowa alu) partanina wykonana kilkanaście lat temu przez stolarza zakładającego meble, mianowicie do gniazda ściennego schowanego za meblami stolarz dołączył gniazdo natynkowe które zamontował w szafce (do tego gniazda natynkowego podłączona jest lodówka). Podłączenie gniazda zrealizował przewodem-linką 3x0,75 mm2, z izolacji obierał go chyba siekierą bo połowa drucików z przewodu była ucięta, no ale dlaczego to wyszło - otóż po stronie gniazda ściennego chłop podłączył przewody niebieski i żółto-zielony pod PEN, a w gnieździe natynkowym nie rozdzielił ich na PE i N tylko wpiął analogicznie pod jeden zacisk także bolec wisiał sobie w powietrzu i lodówka nie była uziemiona. Obecnie gniazdo ścienne jest zlikwidowane, do gniazda natynkowego doprowadzony nowy przewód miedziany 2,5 mm2, połączenie przewodu miedzianego z aluminiowymi wykonane na wago 222 z pastą. Ponowną kontrolę gniazdo przeszło bez zastrzeżeń.
No niestety Panowie. Takie sytuacje będą wyłazić cały czas. Świadomość zagrożeń ze strony instalacji elektrycznej nie istnieje. Każdy zna się na prądzie i chętnie pomoże naprawić. Do tego kiedyś na prawdę nie było tych odbiorników za dużo. Kilka żarówek, lodówka, pralka, telewizor i to w zasadzie finał. Co innego teraz, że na mieszkanie nie starcza rozdzielnica 100 modułowa
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
Nie tak dawno pokłóciłem się ze swoim kolegą budowlańcem. Nie ma pojęcia o prądzie ale mówi jak o co mam zrobić. Jak tłumaczę jemu, że to co mówi żebym zrobił jest niezgodne z przepisami to zawsze jest ta sama odpowiedź: z tego nie będzie się dużo korzystać . Nie rozumie jakie zagrożenia niesie źle zrobiona instalacja elektryczna. Przekroje przewodów, rodzaje zabezpieczeń? Po co to komu? Ostatnio podłączył kuchenkę elektryczną 6,5kW przewodem z wtyczką do zwykłego gniazda Przewód zasilający gniazdo...1,5mm. Bezpiecznik C20A. No i był mały pożar w kuchni. No ale pani miała nie korzystać dużo z kuchenki ON podłączył, nie ja.