Okresowa wymiana lamp

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Okresowa wymiana lamp

Postprzez Zygzaczeq » 13 sierpnia 2024, 16:19

Mogli by wyrzucić te malagi na rzecz opraw LED.

Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka
Zygzaczeq

Re: Okresowa wymiana lamp

Postprzez trojmiejski » 29 listopada 2024, 23:22

Była ciepłobiała baryłka LEDowa i soda:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz jest identycznie wyglądająca baryłka Philipsa, lecz o innej barwie, a konkretnie 4000K. Zaś w egzemplarzu z sodą też wkręcono taką baryłkę:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez czaszkus » 30 listopada 2024, 11:18

Coś ciemnawo tam...
czaszkus

Zdjęcia: 0

Postprzez trojmiejski » 30 listopada 2024, 11:43

Sodzie to nie dorównuje. Poza tym dla uczciwego porównania powinienem zrobić zdjęcie ze śniegiem.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Wojtek26162 » 27 stycznia 2025, 14:22

Wojtek26162 napisał(a):Wymiana zdychającej (cyklicznie gasnącej) sodówki w Maladze 100W, na którą to stety lub niestety mam widok z okna... Jednak ta wymiana jest o tyle bardziej szczególna, że w końcu udało mi się, to co już kilku kolegom z forum i zamiast kolejnej sodówki, w oprawie zainstalowany został metalohalogen Philips CDO-TT 100W :mrgreen:
Oprawa znajduje się akurat między oprawami LED 4000K, a pozostałymi Malagami z sodą, więc lampa w barwie 828 stanowi tutaj dość ciekawy kontrast. Ogólnie gdyby oprawa miała inną moc niż 100W, to pewnie dałbym lampę w chłodniejszej barwie, ale i tak jestem całkiem zadowolony z nowego oświetlenia ;)

Ponieważ spodobał mi się ten metalohalogen w Maladze, to ciąg dalszy ekspansji MH nastąpił :twisted:

Od drugiej strony mojej posesji znajduje się niewielka uliczka oświetlona przez oprawę Philips AluRoad 70W, której światło też częściowo pada na mój ogród i oświetla tym samym roślinki, więc stwierdziłem, że też powinna świecić na biało ;) Kilka telefonów, trochę fatygi i sodówka została wymieniona na metalohalogen Osram Powerball HCI-TT 70W :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólnie mimo stromej mocy 70W lampa świeci naprawdę nieźle - wydaje się być dość jasno i daje naprawdę fajne światło:

Obrazek

Obrazek

Natomiast od strony ulicy CDO-TT w Maladze ma się dobrze i myślę, że jeszcze pewne trochę posłuży. Na razie nie ma planów wymiany opraw na LED w tym miejscu, więc też ciekawe, czy zdąży się zużyć do końca :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lubię klasyczne oprawy do lamp sodowych.
Wojtek26162

Zdjęcia: 0

Poprzednia strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego