Na warszawskiej Starówce panuje wolna amerykanka jeżeli chodzi o oświetlenie. Chyba wkręcają to, co jest pod ręką. Na jednej ulicy potrafią świecić LRF pomieszane z mixami (wiem, bo widziałem nieraz jak startują). Kiedyś zajrzałem do otwartej skrzynki jednej z takich zabytkowych opraw i był tam biały STR 250. MH tam nigdy nie było.
W niektórych są stateczniki a w części nie ma ich wcale ale to już konserwatorzy wiedzą dokładnie jak to jest. MH możliwe że są na Brzozowej przy Gnojnej Górze bo niedawno były odnawiane lub wymieniane a niektóre mleczne HM świecą chłodnym światłem jak standardowe rtęciówki. Jestem ciekaw jaką barwę będą miały MH na Bednarskiej.
Na Ujazdowie na ul. Szwoleżerów stoją przedwojenne Pastorały Warszawskie i wiszą na nich najstarsze elektryczne oprawy - OŻk Tak ulica prezentuje się nocą:
Na bocznej ul. Dragonów są metalohalogenki w oprawach Disano Brallo
I nawet całkiem tam jasno, jak na mixy. Chyba że ktoś przerobił Ożk na MH.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku