Miks Wrocławski to oczywiście tylko moja nazwa umowna starej oprawy, która nie jest do końca zidentyfikowana, a jednak mimo wszystko zasługuje na swój wątek. Podstawę, osprzęt ma taki, jak ORZ1, jednak zamiast charakterystycznej misy posiada talerz, czasem talerz i pierścień, dzięki czemu przypomina OBp, albo OŻk. Być może rację ma Paweł twierdząc, że jest to połączenie komory osprzętu ORZ 1 i jakichś poniemieckich opraw. Nie jest to z pewnością zwykła samoróba, ponieważ - jak pamiętam z dzieciństwa - oprawa ta była charakterystycznym elementem krajobrazu wielu wrocławskich ulic najczęściej tych, przy których stoją stare kamienice. Najczęściej wisiała obok ORZ 1 (trochę na podobnej zasadzie, jak np. SGSy 204 obok 203, lub czasem jednolampowe OURW obok dwulampowych) . Na niektórych ulicach wisiały na zmianę Miksy i ORZ1. Nie widziałem tych opraw nigdzie indziej poza Wrocławiem. Na dzień dzisiejszy wiadomo mi o trzech egzemplarzach, które jeszcze wiszą i - co ciekawe - wciąż świecą . Są to ulice: Górnicza na Pilczycach, Kniaziewicza i Pułaskiego, przy czym ta oprawa z Pułaskiego, to jedyny, chyba ostatni egzemplarz "kompletny", posiadający pierścień. Co gorsza - najprawdopodobniej on jako pierwszy poleci na złom, ponieważ trwa tam właśnie remont ulicy. Niestety - na co dzień mieszkam w Gdańsku i nie mam jak dogadać się z tymi, co remontują Pułaskiego. Może kogoś, kto jest bliżej to zainteresuje.

Nazbierało się trochę fotek z kolejnych wypraw do Wrocka:
ul. Górnicza

ul. Pułaskiego

ul. Kniaziewicza

Niebawem dorzucę również nocne fotki z Kniaziewicza i Pułaskiego.