[Elgo] OUS/OUR Strada

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] Strada

Postprzez neon44 » 16 września 2008, 22:32

Michal napisał(a):A babcia Straduchna to nadal jedna z najlepiej sprzedających się opraw ulicznych Elgo. :D

Skąd się bierze ten fenomen :?:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Paweł » 16 września 2008, 22:36

No właśnie... Strada nie przystaje przecież do nowoczesnych opraw oświetleniowych a do tego nie jest wcale nie jest tania...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez DocBrown » 16 września 2008, 22:39

Dlaczego nie przystaje ?
Dlatego, że nie jest plastikowa, albo nie wygląda ohydnie ?
Ja uważam, że Elgo mogłoby jedynie ulepszyć nieco odbłyśnik i szczelność klosza poprawić (chyba to już zrobili), obniżyć trochę cenę i żegnajcie szmelce typu SL, malaga, sellenium itp :twisted:
DocBrown

Postprzez Michal » 16 września 2008, 22:39

neon44 napisał(a):
Michal napisał(a):A babcia Straduchna to nadal jedna z najlepiej sprzedających się opraw ulicznych Elgo. :D

Skąd się bierze ten fenomen :?:

Sam sobie zadaje to pytanie,może dlatego,że w Polsce i nie tylko świeci pewnie z kilkaset tysięcy tych opraw :?: I są montowane na miejscu już istniejących ,ale wyeksploatowanych :?: Dawno nie widziałem nowego oświetlenia w którym wykorzystana by była ta oprawa.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Michal » 16 września 2008, 22:48

DocBrown napisał(a):Dlaczego nie przystaje ?
Ja uważam, że Elgo mogłoby jedynie ulepszyć nieco odbłyśnik i szczelność klosza poprawić (chyba to już zrobili), obniżyć trochę cenę i żegnajcie szmelce typu SL, malaga, sellenium itp :twisted:

Te najnowsze Strady są to oprawy dobrej jakości-szczelne i przyzwoitej optyce,ale jak napisał Paweł mają przestarzały wygląd.Obecnie wśród projektantów oświetlenia panują nowoczesne trendy podobnie jak w architekturze czy np.modzie i żaden szanujący się projektant nie "wsadzi"takiej oprawy jak Strada,czy OZS z Mesko do projektu oświetlenia nowoczesnej drogi czy autostrady.
Michal

Postprzez neon44 » 16 września 2008, 22:49

Michal napisał(a): Dawno nie widziałem nowego oświetlenia w którym wykorzystana by była ta oprawa.

nowo wybudowane skrzyżowanie w mieście Krosno na Podkarpaciu

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Michal » 16 września 2008, 22:53

Neon,dzięki za fotkę.Jest super.
Michal

Postprzez DocBrown » 16 września 2008, 22:55

I tak powinno być wszędzie :!:
Gdyby tylko Elgo zrobiło z tą oprawą to, co napisałem w poprzednim poscie, to wtedy byłoby pięknie :)
DocBrown

Postprzez Paweł » 16 września 2008, 22:57

DocBrown napisał(a):Dlaczego nie przystaje ?

Wszystkie najnowocześniejsze oprawy są z aluminium. Strada nie wygląda nowocześnie, tak wielkich kloszy nikt już nie robi.
Z taką optyką dającą po oczach i szczelnością IP64 aż dziw że niektóre miasta i gminy ją stosują. Gdyby była najtańsza to mozna by było zrozumieć ale tak nie jest...
Strada przy Selenium to szmelc za wyższą cenę!
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez DocBrown » 16 września 2008, 22:59

Ten "nowoczesny" wygląd to największa wada nowych opraw, przez to właśnie ich tak bardzo nie lubię, pozatym pisałem już wcześniej, że Elgo powinno poprawić szczelność oraz optykę tej oprawy i nieco obniżyć cenę, wtedy na pewno wytępiłaby szmelceniumy i inne oprawy które bardziej przypominają ufo niż oprawy :twisted:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze