[Elgo] OUS/OUR Strada

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Elgo] Strada

Postprzez Paweł » 16 września 2008, 23:18

Michal napisał(a):Te najnowsze Strady są to oprawy dobrej jakości-szczelne i przyzwoitej optyce,ale jak napisał Paweł mają przestarzały wygląd.Obecnie wśród projektantów oświetlenia panują nowoczesne trendy podobnie jak w architekturze czy np.modzie i żaden szanujący się projektant nie "wsadzi"takiej oprawy jak Strada,czy OZS z Mesko do projektu oświetlenia nowoczesnej drogi czy autostrady.

No wiadomo że nie powinny wyglądać po kilkunastu latach jak te wersje z lat 80-tych ale i tak chyba nie ma nowych opraw na rynku ze szczelnością IP64 dla komory lampy.
Dokładnie, nowe Strady są dobre na podmiankę tam gdzie już wiszą, na parkingach czy terenach prywatnych, przemysłowych... Do oświetlenia dróg jest wiele lepszych opraw które zapewniają równomierne oświetlenie.
DocBrown napisał(a):Elgo powinno poprawić szczelność oraz optykę tej oprawy i nieco obniżyć cenę, wtedy na pewno wytępiłaby szmelceniumy i inne oprawy które bardziej przypominają ufo niż oprawy :twisted:

Lepiej zakończyć produkcję, w niej już nic nie da się ulepszyć, za stara technologia...

Przestań w końcu w kółko przekręcać nazwy opraw i powtarzać swoją nieuzasadnioną rzeczowo krytykę do różnych opraw - już Cię oto proszono nie raz! :|
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 17 września 2008, 04:10

to ze ta oprawa jest stara to nieoznacza zeby zaraz konczyc jej produkcje, jak dla mnie ona ma 100 razy lepszy wyglad niz wiele nowoczesnych opraw... patrzac na co niektore boje sie pomyslec co wymysla w przyszlosci...
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 17 września 2008, 09:29

Jakto nie da się ulepszyć :?:
Wystarczy zaprojektować lepszy odbłyśnik i jakąś regulację do niego dorobić, w komorze lampowej jest dużo miejsca, więc bez problemu dałoby się to zrealizować, co do wymiarów, to mogliby wprowadzić nieco pomniejszoną wersję Strady (oczywiście z zachowaniem proporcji) i wprowadzić do sprzedaży zamiast Ledy :twisted:
DocBrown

Postprzez qba » 17 września 2008, 17:37

ja uważam że powinni zakończyć jej produkcję, albo zmienić jej wygląd, bo w tym kształcie ma już 23 lata i jakoś kojarzy mi się z PRLem. I tak jeszcze dużo ich będzie wisiało. Zgadzam się, ze są zakładane najczęściej tam, gdzie już wiszą strady, wiele prywatnych obiektów tez oświetlają. ale zastępowanie Phillipsa Stradą to dla mnie kretynizm. Zwłaszcza stare strady mają syf w kloszach, a strada z LRFem kojarzy mi sie z brudnym zjaranym kloszem i ciemnością pod słupem na którym wisi. Kiedyś jej nieznosiłem, tak jak Doc SL 100, bo zastąpiła pod koniec lat 80 w moim mieście niemal wszystkie łyżki, OURW2250 i trumienki. Kwadratówka jakos bardziej mi się podobała. Strada w Szczecinie to ciągle najczęstsza oprawa. Jak ktos mi powiedział, Szczecin zatrzymał się w latach 90, i nie chodzi tu tylko o oświetlenie. Na kwiacie jednak wyglada fajnie i nie nazwałbym go chwastem. Dlazcego mieliby wycofywac Ledę. Ma znacznie nowocześniejszy kształt niz strada i jest o niemal dekadę młodsza, poza tym to zupełnie różne oprawy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez DocBrown » 17 września 2008, 17:39

Ledę wycofać powinni, bo jest po prostu tragiczna wizualnie i wcale dobrze nie świeci, głównie ten klosz ją tak ohydzi, bo przez niego wygląda jak zdepnięta, powinni zamiast niej produkować STRADĘ ale zmniejszoną (oczywiście z zachowaniem proporcji)
DocBrown

Postprzez Whites86 » 17 września 2008, 17:39

qba napisał(a):ja uważam że powinni zakończyć jej produkcję, albo zmienić jej wygląd, bo w tym kształcie ma już 23 lata i jakoś kojarzy mi się z PRLem. I tak jeszcze dużo ich będzie wisiało. Zgadzam się, ze są zakładane najczęściej tam, gdzie już wiszą strady, wiele prywatnych obiektów tez oświetlają. ale zastępowanie Phillipsa Stradą to dla mnie kretynizm. Zwłaszcza stare strady mają syf w kloszach, a strada z LRFem kojarzy mi sie z brudnym zjaranym kloszem i ciemnością pod słupem na którym wisi. Kiedyś jej nieznosiłem, tak jak Doc SL 100, bo zastąpiła pod koniec lat 80 w moim mieście niemal wszystkie łyżki, OURW2250 i trumienki. Kwadratówka jakos bardziej mi się podobała. Strada w Szczecinie to ciągle najczęstsza oprawa. Jak ktos mi powiedział, Szczecin zatrzymał się w latach 90, i nie chodzi tu tylko o oświetlenie. Na kwiacie jednak wyglada fajnie i nie nazwałbym go chwastem. Dlazcego mieliby wycofywac Ledę. Ma znacznie nowocześniejszy kształt niz strada i jest o niemal dekadę młodsza, poza tym to zupełnie różne oprawy.

tylko kształt ledy jest duzo gorszy od strady... to jest jej chyba jakis chory klon..
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 17 września 2008, 17:50

pamietam że w Stradach szybko padały sodówki. nawet po roku. W tych nowszych, z 1993r, było troche lepiej, wytrzymywały do 7-8 lat. Ale i tak strada kojarzy mi sie z komuną.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez DocBrown » 17 września 2008, 17:56

Mi się kształt Strady bardzo podoba, a co do padających sodówek, to może akurat były to wadliwe egzemplarze?
Przecież mogło się zdarzyć, że Polamp wypuścił jakąś wadliwą serię.
DocBrown

Postprzez DocBrown » 17 września 2008, 17:58

Mówicie też, że za długo ją produkują, a ja uważam, że skoro jest produkowana 23 lata, to znaczy, że jest to naprawdę porządna oprawa i dlatego do dziś jest produkowana w prawie niezmienionej formie.
DocBrown

Postprzez Paweł » 17 września 2008, 20:23

DocBrown napisał(a):skoro jest produkowana 23 lata, to znaczy, że jest to naprawdę porządna oprawa i dlatego do dziś jest produkowana w prawie niezmienionej formie.

To źle świadczy o producencie którego innowacyjnym nazwać nie można. Strada jest jak "Polonez" - w latach 80-tych i do połowy lat 90-tych to było coś, ale dziś przy "Mercedasach" prezentuje się przestarzale.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze