Oświetlenie metalohalogenkowe w Polsce

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Oświetlenie metalohalogenkowe w Polsce

Postprzez Whites86 » 22 września 2008, 22:39

opalo w tczewie tego tylko brakowało :/ :/
co do starowiejskiej myslalem ze do konca pozostanie to dla mnie zagadka a jednak bedzie MH :mrgreen: :mrgreen:
ale ten SGS253 to mysle ze dobrze chociaz niekojarze tej oprawy zabardzo szkoda ze to niebedzie 100W bo 70W to jednak strasznie slabo ale zawsze MH :mrgreen: obiecuje wam nocne fotki gdy tylko juz skonczą remont (mieszkam 100 metrów od tej ulicy)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Paweł » 28 września 2008, 21:42

Nawet powstał artykuł z powodu zastosowania MH na dużo większą skalę w 2007 roku niż w latach poprzednich :)

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 28 września 2008, 21:45

Oświetlenie metalohalogenkowe w Polsce
przez Paweł 28 września 2008, 22:42

Nawet powstał artykuł z powodu zastosowania MH na dużo większą skalę w 2007 roku niż w latach poprzednich

A możesz podać źródło, gdzie można go znaleźć i przeczytac w całości ???? Może link jakiś ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Michal » 28 września 2008, 21:47

Według mnie już np.na studiach należało by uświadamiać przyszłych projektantów,że są jeszcze inne żródła światła niż sodowe.U nas w Poznaniu wszędzie ładują sodę :!: Rozumiem zastosowanie lamp sodowych na autostradach czy trasach szybkiego ruchu,głównych arteriach w naszych miastach,ale w parkach czy na Starówce to paranoja.Na trasach nie jest konieczne dobre oddawanie barw,ale o ile piekniej wyglądały by nasze parki i staromiejskie zabytki gdyby oświetlić je oprawami z lampami MH,np CDO-ET ,albo drogi osiedlowe oprawami ,np Elgo-Park ze świetlówkami PLL-36W Odpowiednie oświetlenie wpływa również na nasze samopoczucie i obecnie przy doskonale rozwiniętej technice świetlnej od oświetlenia zewnętrznego oczekuje się o wiele więcej niż tylko możliwości widzenia nocą ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Paweł » 28 września 2008, 21:54

cieszyn napisał(a): A możesz podać źródło, gdzie można go znaleźć i przeczytac w całości ???? Może link jakiś ?

Proszę: http://www.apollolighting.pl/index.php? ... &Itemid=68

Artykuł jest w numerze 4/2007 kwartalnika Light.
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez cieszyn » 28 września 2008, 22:00

Paweł napisał(a):
cieszyn napisał(a): A możesz podać źródło, gdzie można go znaleźć i przeczytac w całości ???? Może link jakiś ?

Proszę: http://www.apollolighting.pl/index.php? ... &Itemid=68

Artykuł jest w numerze 4/2007 kwartalnika Light.

Dzięki !! przeczytam z ciekawością :P 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez neon44 » 28 września 2008, 22:15

Niezwykle ciekawy artykuł :)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 28 września 2008, 22:29

neon44 napisał(a):Niezwykle ciekawy artykuł :)

Co więcej, ja mam zaległości!!!!

Nie znałem tego tytułu, więc teraz muszę to nadrobić

Przydał by się na Forum temat: "Oświetleniowa prasa fachowa ", kurcze, chyba, że go już mamy :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 28 września 2008, 23:21

Michal napisał(a):Według mnie już np.na studiach należało by uświadamiać przyszłych projektantów,że są jeszcze inne żródła światła niż sodowe.U nas w Poznaniu wszędzie ładują sodę :!: Rozumiem zastosowanie lamp sodowych na autostradach czy trasach szybkiego ruchu,głównych arteriach w naszych miastach,ale w parkach czy na Starówce to paranoja.Na trasach nie jest konieczne dobre oddawanie barw,ale o ile piekniej wyglądały by nasze parki i staromiejskie zabytki gdyby oświetlić je oprawami z lampami MH,np CDO-ET ,albo drogi osiedlowe oprawami ,np Elgo-Park ze świetlówkami PLL-36W Odpowiednie oświetlenie wpływa również na nasze samopoczucie i obecnie przy doskonale rozwiniętej technice świetlnej od oświetlenia zewnętrznego oczekuje się o wiele więcej niż tylko możliwości widzenia nocą ;)

Myślę że ten proces się rozpoczął, coraz większa ilość obecnych projektantów jest świadoma innych alternatywnych źródeł oprócz sodówek ale niestety trafiają się takie czarne owce jak dr K.Domaradzki dla którego nostalgiczne jest światło lamp sodowych :x

Myślę że w Warszawie już tylko MH będą stosować w parkach - od 3 lat nie przybyło lamp sodowych. Sodówki nie zagrażają też starówce. Dyrektor Wydziału Estetyki Przestrzeni Publicznej jest świadomy białego światła i już zostały podjęte działania aby pomarańczowe światło znikło na wybranych ulicach gdzie będzie wymieniane oświetlenie.

Też jestem zdania że na wielkich arteriach lampy MH dziś nie są konieczne no ale może kiedyś technologia tak się rozwinie a produkcja spowszednieje, cena spadnie tak że to sodówki będę przestarzałymi nostalgicznymi lampami które będzie można spotkać w klasykach typu Malaga w biedniejszych miejscowościach :)
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez KaszeL » 29 września 2008, 09:01

Ja myślę, że tutaj problem leży głównie w cenie :\ Te nowoczesne lampy MH są niestety dość drogie :\
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne