Michal napisał(a):Pewnie mechanizm był podobny-jakaś wciągarka z hamulcem zapadkowym.To urządzenie przypomina trochę katapultę :lol:
artuled napisał(a):Nigdy nie widziałem takiej oprawy opuszczającej ,chyba że wisiała na kablu.
np:elgo park i strada 250w..
cieszyn napisał(a):Moi drodzy
Windki korbowe to nie tylko domena ulic (pastorały i przewieszki) Dodam, że odkrycie windek w pastorałach było swego czasu dla mnie dużym zaskoczeniem
Stosowano zatem owe mechanizmy nie tylko na ulicach, ale także na PKP i w fabrykach
No właśnie
Może macie jakieś stare zdjęcia z fabryk, albo znacie stronki, na których są takowe? Wciąż liczę na to, że gdzieś się te mechanizmy w tych obiektach odnajdą![]()
Michal napisał(a):cieszyn napisał(a):Moi drodzy
Windki korbowe to nie tylko domena ulic (pastorały i przewieszki) Dodam, że odkrycie windek w pastorałach było swego czasu dla mnie dużym zaskoczeniem
Stosowano zatem owe mechanizmy nie tylko na ulicach, ale także na PKP i w fabrykach
No właśnie
Może macie jakieś stare zdjęcia z fabryk, albo znacie stronki, na których są takowe? Wciąż liczę na to, że gdzieś się te mechanizmy w tych obiektach odnajdą![]()
Myślę,że działającą windkę można jeszcze odnależć w jakiejś hali fabrycznej lub hangarze.Ciekawe czy powojennych halach coś takiego można znależć
Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości