Tak jak przypuszczałem. Tyle że to nie są MH tylko WLS. W Polsce jak dotąd nigdzie nie stosuje się lamp MH do oświetlenia placów poboru opłat na autostradach.
[quote]Japończycy są niepokonani w wymyślaniu technologicznych innowacji. Mają bowiem zamiar rozświetlić nocne ciemności wyjątkowymi lampami. Jedną z takich latarni podpatrzono w Tokio. Zaopatrzono ją w baterie słoneczne, wiatrak i system zamieniający naturalną energię w prąd elektryczny.
Jak to działa? W dzień baterie solarne wyłapują i magazynują energię słoneczną. Kiedy nadchodzi noc – pozyskana energia solarna zamieniona w prąd elektryczny pozwala świecić latarni. Dodatkowo, energia elektryczna jest pozyskiwana z siły wiatru – to na wypadek, gdyby przez jakiś czas niebo zasnuły ciężkie chmury i promienie słońca byłyby niedostępne.
Chcieć to móc, a myślenie ma przyszłość. Podobnie zresztą jak i wszelkie, przyjazne środowisku, sposoby wykorzystania energii z naturalnych źródeł. Obawiam się tylko, że gdyby takie latarnie postawić u nas, to trzeba byłoby je zaopatrzyć w podwójne wiatraki – szczególnie na okres jesienno – zimowy.[/quote]
ciekawostką jest dla mnie jak wkręcili lampe 700W w te trumienki juz kiedys pokazywalem te fotki (jedne z moich pierwszych postów) ja prubowalem wkrecac do mojej i sie nie dało dodam jeszcze ze te trumienki swieca !!
kolejna ciekawostka dla mnie jest oprawa ktora wywieszono za okno pewnej hali w stoczni wiszi na takiej wysokosci i w takiej pozycji ze nie oswietla nic i świeci nawet w dzień !
a jest dokładnie tutaj
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam