No cóż, może warto i o tym pogadać?
Moim bzikiem największym jest . . . http://www.lighting-gallery.pl
Czuję się jak galernik na galerze, ale z wyboru, więc to wielka przyjemność
W ramach tej pasji najbardziej kręcą mnie mechanizmy dawnego systemu opuszczania opraw ulicznych i fabrycznych oraz kolejowych - mówię to o tzw. wyciągarkach, czy windkach korbowych
Jak wiecie, drążę ten temat z uporem godnym naprawdę lepszej sprawy, ale to właśnie bzik jest w najczystszej postaci i wszelkie próby racjonalnego wytłumaczenia tej ciężkiej mojej przypadłości spełzają na niczym. Bo i co tu tłumaczyć, wystarczy spojrzeć: windka korbowa jaka piękna jest, każdy widzi!
Tyle, ze cieszyn patrzy inaczej, cieszyn cieszy, gdy je widzi i już.
Moje hobby to także:
Kolejnictwo, elektronika, fotografia (od ponad 45 lat zajmuję się fotkami, najpierw błony, ciemnia, wszystko metodą: Zrób to Sam)
Elektronika to mój poprzedni bardzo aktywny bzik, choć dziś już słabszy bo i czasu niema, bo i nie opłaca się czegokolwiek lutować samemu, niemal wszystko już jest gotowe, tylko składać jak klocki. A co się u sąsiadów i nie tylko, TV i radia ponaprawiałem, to ja tylko wiem

Znam gościa, który ma w pokoju tylko łożko, krzesło i lampę, cała reszta to stery starych odbiorników radiowych, i TV. Ten gość jest lekarzem, widuję go w Cieszynie jak wędruje po mieście z przytroczonymi z tyłu rowera znalezionymi radiami i TV, które znosi do chaty, ma też stare katalogi lamp, przyrządy do testowania lamp. No MEGA BZIK po prostu!
Gdy byłem mały, miałem kolegę, a jego tata pokazał nam kiedyś prawdziwy odbiornik detektorowy!
Diodą prostowniczą w.cz. był kryształ germanu czy czegoś innego, do którgo dotykało się ostrym rylcem, sztuka polegała na "złapaniu" takiego styku, żeby powstał półprzewodnik. Do tego się dołączało antenę zewnętrzną (długi drut musiał być i wysoko wisieć) no i super uziemienie (rura wodociągowa!)
Pamiętam ten dreszczyk emocji: zagra, czy nie zagra?
Więc w sumie tylko te windki to taki nietypowy bzik mój kochany, a Wy, macie jakieś dziwne hobby?

Te normalne bziki i hobby też opisujcie, a jakże