qba napisał(a):Jeszcze nikt nie założył tego tematu, ale stosowanie rtęciówek w oprawach sodowych było w Polsce dość powszechne i to nie tylko za komuny. W PRLu sodówki były znacznie drożśze i trudno dostępne, więc monterzy w kwadratówkę, wkręcali LRFa. Pamiętam trasę WZ w Kołobrzegu. Jak w kwiatach na 6 i 10 OUSów było więcej rtęciówek niz sodówek, a na środkowej części tej trasy Postawiono w latach 87-88 maszty ze stradami, to juz w pierwsej połowie lat 90 były tam tylko 2 sodówki. I tak czyniono w całym mieście, do 2004r, kiedy nastąpiła całkowita modernizacja wszystkich opraw. W Szczecinie, mimo, że najczęstszymi oprawami sodowymi są wciąż |Strady i kwadratówki, to ciężko spotkać w nich LRFa, mimo że kilkanaście lat temu było to powszechne. Nawet jak był jakis OUS z rtęciówką, to wkręcono z powrotem sodówki. LRFy w Stradach są na ul. Kolumba, oraz przy pętli tramwajowej na Ludowej w kwadratówkach i krótkich seriach OUS. 9LRF 400W). Widziałem też 2 stacje benzynowe Shella, a przy nich LRF250 w SGS 305 Traffic vision, oraz 2 Elgo Luny z rtęciówkami. W Kostrzynie n. Odrą widziałem rtęciówkę w maladze, jedyną na całą malagową ulicę. Też uważam, że to bezsens wkręcać LRFa do sodowej oprawy, ale ciekawi mnie, ile jeszcze takich miejsc jest w Polsce, zwłaszcza w dużych miastach, czy gdzieś jeszcze są lub były takie praktyki.
Michal napisał(a):Na stacjach Shell montowano oryginalne Trafiki do rtęciówek 250W.
Michal napisał(a):Ostatnio w cenniku Elgo zobaczyłem ile kosztuje IDS 4.1 i włosy stanęły mi dęba: ponad 80 zł nettoWydaje mi się,że to lekkie przegięcie.
swietlik napisał(a):Michal napisał(a):Ostatnio w cenniku Elgo zobaczyłem ile kosztuje IDS 4.1 i włosy stanęły mi dęba: ponad 80 zł nettoWydaje mi się,że to lekkie przegięcie.
JasneSzczególnie, że IDS nie jest układem dobrej jakości. Często siada w nim transformator impulsowy WN.
Chyba mniej awaryjne są układy ZS-400/1. Przynajmniej ja jeszcze nie wymieniałem takich
Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości