Linie SN i WN - nateżenia prądu

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Linie SN i WN - nateżenia prądu

Postprzez Mannerheim » 9 grudnia 2008, 16:42

Ta linia musi być bardzo stara, pojedyncze drewniane (od wielu, wielu lat nie stosowane) słupy i izolatory deltowe... Wygląda to strasznie archaicznie, a jednocześnie to wielka ciekawostka.
Co do przewodu zerowego to nie stosuje się go na liniach o napięciu wyższym, niż niskie, gdyż nie ma takiej potrzeby. Takie linie mają dobrze uziemiony punkt neutralny, poza tym wszystkie urządzenia zasilane przez takie linie pracują na trzech fazach (więc nie potrzebny jest przewód zerowy).
Mannerheim

Zdjęcia: 7

Postprzez lampawls » 11 grudnia 2008, 17:09

izolatory deltowe oraz słupy drewniane się stosuje.niejednokrotnie widziałem nowe linie prowadzone słupami drewnianymi i na niektórych nowych liniach stosuje się izolatory deltowe

P.S izolatory deltowe się produkuje
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez Mannerheim » 11 grudnia 2008, 17:50

lampawls napisał(a):izolatory deltowe oraz słupy drewniane się stosuje.niejednokrotnie widziałem nowe linie prowadzone słupami drewnianymi i na niektórych nowych liniach stosuje się izolatory deltowe

P.S izolatory deltowe się produkuje

Nie zgodzę się z Tobą. Nie stosuje się już w Polsce drewnianych słupów na liniach SN, to samo dotyczy izolatorów deltowych. To, że widziałeś linię na drewniakach jest bardzo możliwe, to samo dotyczy izolatorów deltowych (choć może zdarzą się jeszcze pojedyncze przypadki użycia starych izolatorów przy wymianie, kto wie...), "nie stosuje się" to nie to samo co "nie można już spotkać"... :roll:
Mannerheim

Postprzez elektryk » 12 grudnia 2008, 16:08

Przy trasie DK19 Lublin-Lubartów w miejscowości Niemce były kiedyś 2 linie SN obok siebie ale na osobnych słupach, a teraz zastąpiono je drewniakami, i jest linia dwutorowa, ale izolatory to już nie pamiętam jakie ;) Drewniaki są wytrzymalsze przy wiatrach
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez lampawls » 14 grudnia 2008, 15:39

oto dowód że izolatory deltowe są produkowane :D a mannerheim zaprzeczał że izolatorów deltowych się nie produkuje : :mrgreen:

http://ciechow.com.pl/i2/1/5.jpg
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Postprzez moog » 2 stycznia 2009, 03:01

KaszeL napisał(a):To dość klasyczny układ beczkowy, linia wygląda na 2x110kV. Przewody na samej górze, to instalacja odgromowa.

Co to jest układ beczkowy :?: Ta linia biegnie chyba do Piaseczna. Najciekawsza jest linia WN z Siekierek przez Wisłę, z tym wielkim słupem:
http://strony.aster.pl/dejotpe/foto/ww01.jpg
http://lh4.ggpht.com/_i-sy77oZnYU/R90SV ... C_3981.JPG
http://strony.aster.pl/dejotpe/foto/ww05.jpg
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez KaszeL » 2 stycznia 2009, 05:31

To jeden z układów przewodów, jakie występują na liniach WN. Beczkowy stosuje się najczęściej dla linii 2x 110KV
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Mannerheim » 2 stycznia 2009, 11:50

moog napisał(a):
KaszeL napisał(a):To dość klasyczny układ beczkowy, linia wygląda na 2x110kV. Przewody na samej górze, to instalacja odgromowa.

Co to jest układ beczkowy :?: Ta linia biegnie chyba do Piaseczna. Najciekawsza jest linia WN z Siekierek przez Wisłę, z tym wielkim słupem:

Ja dodam tylko, że ten słup jest najwyższym słupem w Polsce, ma on 127 metrów wysokości, a nadwiślańskie przęsło mierzy 963 m.
Mannerheim

Postprzez KaszeL » 2 stycznia 2009, 13:33

Na świecie najwyższy ma ponad 340m, a całe przęsło rozstaw 2300m. Natomiast najdłuższe przęsło to trochę ponad 5400m. W Polsce najwyższe eksploatowane napięcie na linii napowietrznej to 400kV, mamy też fragment linii 750kV ale ona od dłuższego czasu jest wyłączona z użytku. Na świecie jest jedna linia 1150kV (w kazahstanie), a amerykanie pracują nad eksperymentalną 1500kV, której zdjęcie załączam poniżej. Jedną fazę stanowi aż 9 linek po to, aby zminimalizować upływy.
Załączniki
wires1yi.jpg
wires1yi.jpg (435.58 KiB) Przeglądane 2099 razy
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez moog » 2 stycznia 2009, 14:31

Mannerheim napisał(a):
moog napisał(a):

Ja dodam tylko, że ten słup jest najwyższym słupem w Polsce, ma on 127 metrów wysokości, a nadwiślańskie przęsło mierzy 963 m.

Skąd masz takie informacje :?: Ja myślałem, że najwyższy jest słup w Nowodworach, też ma 127m. Czy ten ma tyle samo :?:
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Linie napowietrzne i kablowe