WINDKI KORBOWE -
REAKTYWACJA :!:
To wielki dzień dla mnie - uzyskałem
namacalny dowód na istnienie windek korbowych w innej miejscowości niż Cieszyn!
Gdzie?
A no, w Dąbrówce Małej. Jest to - sam nie wiem - dzielnica Katowic? na granicy z Sosnowcem, a w każdym razie blisko niego
Natrafiłem tam na pozostałości tego mechanizmu - i to w wersji LUX. W Cieszynie spotkałem prymitywny sposób mocowania kółka, po prostu z kawałka płaskownika zrobiono płaską pętlę, przewiercono, włożono ośkę i kółko, a oba końce tej pętli zamocowano w ścianie.
Otóż kółko wraz z hakiem na linkę przewieszki jest wykonane w postaci owalnego elementu przykręconego do elewacji, tak ozdobnego mocowania nie widziałem.
No, prawie nie widziałem, bo mam już na ukończeniu materiał z Cz. Cieszyna, gdzie znalazłem wersje LUX XXL ! ale o tym wkrótce też będzie relacja.
Tak więc w tej Dąbrówce na skrzyżowaniu istniał mechanizm windy korbowej, gdyż pozostaly po nim charakterystyczne ślady:
- kółko na linkę ruchomą oraz hak na nieruchomą linkę nośną przewieszki.
- hak ozdobny na drugiej stronie skrzyżowania, gdzie kończyła się linka przewieszki.
Jeżeli się mylę, to przykro mi będzie
Ufff! To jest dla mnie przełom, bo to świadczy o tym, że rozwiązanie to było znane i stosowane na Śląsku dość szeroko.
Nie wiem, czy w tej sprawie nie chodzi już o zabytki, bo instalacje windek korbowych stosowane już były w latach 1920 w Cieszynie i Cz. Cieszynie! To co znalazłem w Dąbrówce jest chyba z tych lat, świadczy o tym niezwykle ozdobne wykonanie, podobne jak w Czeskim Cieszynie (tam jest ładniejsze

)
Komu zawdzięczamy istnienie tych śladów?
- może nie tyle administratorom tych kamienic, co leniwym murarzom, którym się w trakcie kolejnych remontów elewacji nie chciało wyrywać tego ze ściany. Lenistwo czasem się też na coś przydaje, i wogóle, jak wiadomo, jest motorem postępu
Zachęcam Was do patrzenia w górę, po elewacjach, szczególnie na starych kamienicach i jednocześnie w obrębie skrzyżowania!!!
Jest tylko kwestią czasu, zanim tutaj pojawią się pierwsze Wasze relacje o odnalezionych śladach tych ciekawych mechanizmów - oby jak najkrótszego czasu! Prośbę kieruję głównie do forumowiczów na Śląsku, ale nie tylko. Wrocław jest najbardziej "podejrzany", ale nic nie wiemy na pewno, zaś OURW milczy!. Warszawa na 100 % miała jeszcze w czasie II wojny te mechanizmy, bo odegrały swoją rolę w ruchu oporu. Dziś na pewno gdzieś jeszcze pozostały ślady.
A inne miasta? ..........
A jak ktoś znajdzie gdzieś na elewacji prawdziwą windkę i wrzuci tu jej fotkę ........ to już sam nie wiem, co zrobię
Jeśli ktoś natrafił
po raz pierwszy na ten wątek, zapraszam na
viewtopic.php?f=9&t=250&st=0&sk=t&sd=aTu jest szczegółowy opis tego mechanizmu oraz zebrane są wszystkie dostępne mi ślady, jakie dziś jeszcze mogą występować na elewacjach.
Są też zdjęcia samych windek w realu!
żółta strzałka pokazuje miejsce mocowania kółka

niebieskie strzałki pokazują miejsce haka linki przewieszkowej na drugiej stronie skrzyżowania

W Dąbrówce królują SGS-y !!! Niedawno chyba wymienili stare oprawy na te SGS-y, bo wszędzie je tam widziałem.
Pokażę je Wam w osobnym wątku dla Dąbrówki