świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez LUMILUXDELUXE » 21 stycznia 2009, 17:40

Gamaliel napisał(a):No ja im daję wybór, pokazuje przykłady, róźną barwę światła etc, ale 90% wybiera barwe ciepłą. I tyle.

A nie tlumaczysz im, że barwa ciepła jest niezdrowa w miejscu pracy? Czyli na przykład kuchni.
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez LUMILUXDELUXE » 21 stycznia 2009, 17:41

qba napisał(a):Najciężej jest o te 4000-4200k Nigdy w sklepie nie widziałem, ale spotkałem w oprawach parkowych Osramy w tej barwie i u kogoś w mieszkaniu widziałem takie w żyrandolu 2U.

Bez problemu dostaniesz je u dowolnego dilera firmy Brilum - dla niej produkuje chłodno białe kompakty GE, podobno są świetnej jakości i w wielu kształtach, mocach etc.
LUMILUXDELUXE

Postprzez LUMILUXDELUXE » 21 stycznia 2009, 17:43

CDM napisał(a):Jeśli mówimy o świetlówkach niezintegrowanych, to przeważnie można je dostać w pełnej ofercie, choć nie wszędzie, przeważają 840tki, niemniej jednak w specjalistycznych hurtowniach można takie nabyć. Kupuję różne typy, przeważnie PL-S, PL-L i PL-C i przeważnie barwę mam do wyboru. Gorzej jest faktycznie ze świetlówkami z gwintem, kupienie profesjonalnej świetlówki z inna temperaturą barwową, niż 2700K graniczy z cudem. Powód?? Producenci nie chcą takowych robić z uwagi na to,że świetlówki kompaktowe mają być zamiennikami żarówek, których barwa światła jest wszystkim znana.Gdyby zaczęli robić na szeroka skalę Cool White, albo Daylighty, klientela by sie nie połapała w takiej ofercie i byłaby jedna wielka afera,że kompaktówki miały być zamiennikiem, a świecą jak dobrze znane i znienawidzone przez niektórych swietlówki liniowe daylight... Psychologia...

Masz rację, i jednocześnie nie. Bo daylight 765 i 865 to jak ziemia i niebo. A co do producentów? Już pisałem, robią całkiem sporo dziennych, tyle że opakowania są fatalnie zaprojektowane. Powinno na nich pisać wielkimi literami np. 2700K SYPIALNIA 4000K KUCHNIA, ŁAZIENKA 6500K WARSZTAT. I byłoby wszystko jasne!
LUMILUXDELUXE

Postprzez LUMILUXDELUXE » 21 stycznia 2009, 17:46

Gamaliel napisał(a):Nie zgodzę się. Producencie robią takie świetlówki, to nie problem. Problem jest z dostaniem, a to wynika jak już wspomniałem z tego że większośc ludzi preferuję 2700k (i nie ma się co na to obrażać, takie są gusta). Natomiast to że takie świetlówki nie lażą w marketach lub na półkach sklepów to nie znaczy że nie można ich dostać. Bez problemu można je zamówić w kazdej hurtowi, w co lepszych sklepach. Nie ma równiez problemu z zakupieniem takich świetlówek przez internet. Częsciej spotyka się co prawda 4000 niż 6500, ale daylighty też się znajdzie jak się człowiek uprze. Mi znalezienie tego w sieci zajęło jakieś 15 min. Mogłem to równiez załatwić jednym telefonem.

Jesteś dobrym handlowcem, ale też prawda że tak jak powinno się ludzi oduczyć jedzenia w fastfoodach, tak powinno się też wbijać im do głowy, że barwa światła ma znaczenie! Zresztą myślę, że bardziej dokuczliwy jest brak w wielu sklepach 4000K niż 6500, zastanawiam się też, dlaczego większość firm nie robi barwy 830 w wersji gwintowej (nie jest ona tak dzika jak 827)
LUMILUXDELUXE

Postprzez LUMILUXDELUXE » 21 stycznia 2009, 17:47

Gamaliel napisał(a):
CDM napisał(a)::arrow: Gamaliel, zdaje się,ze powiedziałeś dokładnie to samo..Zdaję sobie sprawę,że są produkowane, ale powszechnie dostępna nie są.

A to sorry. W pracy jestem i czytam bardzo szybko, wybacz :D

Pytanie do Ciebie: czy świetlówki liniowe też masz w tak wielu barwach?
LUMILUXDELUXE

Postprzez Gamaliel » 21 stycznia 2009, 22:27

LUMILUXDELUXE napisał(a):
Gamaliel napisał(a):No ja im daję wybór, pokazuje przykłady, róźną barwę światła etc, ale 90% wybiera barwe ciepłą. I tyle.

A nie tlumaczysz im, że barwa ciepła jest niezdrowa w miejscu pracy? Czyli na przykład kuchni.

Co znaczy "niezdrowa"? Jest jak najbardziej zdrowa, tyle że nieco bardziej usypiająca w przeciwieńskie do barwy zimnej. Oczywiście że im tłumacze, to moja praca. Z tym że wystarczy żebyś popatrzył na plasterek szynki w 2700K i w 6000K.

Pytanie do Ciebie: czy świetlówki liniowe też masz w tak wielu barwach?

tylko 2700 i 4000. Wszystko T5. T8 nawet nie wiem, bo bardzo sporadycznie sprzedaję. Pewnie 2700, 4000 i 6000.

Jesteś dobrym handlowcem, ale też prawda że tak jak powinno się ludzi oduczyć jedzenia w fastfoodach, tak powinno się też wbijać im do głowy, że barwa światła ma znaczenie! Zresztą myślę, że bardziej dokuczliwy jest brak w wielu sklepach 4000K niż 6500, zastanawiam się też, dlaczego większość firm nie robi barwy 830 w wersji gwintowej (nie jest ona tak dzika jak 827)

Dobra, dobra, aż takim dobrym to nie jestem :]. Oczywiście zgadzam się z Tobą. Zawsze staram się wbijać do głowy klientom że oprawa to tylko kawałek twożywa powyginany dookoła żródła światła, i to ono jest najważniejsze. Z tym że o ile np świetlówki t5 4000K dosyć czesto są zamawiane przez klientów, halogeny ES111 (trzonek gu-10 111mm średnicy reflektora, 230V) w barwie 4000K czasem, to np halogeny MR-16 czy GU-10 o zimnej barwie zamawiają tylko architekci, i to ci którzy wiedzą co to jest barwa światła (większośc nie wie).
Gamaliel

Postprzez Whites86 » 21 stycznia 2009, 22:34

Gamaliel napisał(a):

Co znaczy "niezdrowa"? Jest jak najbardziej zdrowa, tyle że nieco bardziej usypiająca w przeciwieńskie do barwy zimnej. Oczywiście że im tłumacze, to moja praca. Z tym że wystarczy żebyś popatrzył na plasterek szynki w 2700K i w 6000K.

mi sie wydawalo ze do miesa stosuje sie swietlówki o specjalnej barwie...

jesli chodzi o "niezdrową" barwe w miejscu pracy to np 2700K w warsztacie "niezdrowa" jest jak najbardziej slusznym okresleniem... znam to z doswiadczenia :|
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez CDM » 22 stycznia 2009, 10:26

:arrow: Whites, oczywiście, nie wyobrażam sobie porządnego warsztatu np. mechanicznego ze świetlówkami 827. Niestety, jest też druga strona medalu, w takich miejscach przeważnie spotyka się zwykłe LF i to często w zasyfionych oprawach. Nie dość,że ich sprawnosć poprzez zabrudzenia radykalnie spada, to jeszcze strumień takich zwykłych rur tez z czasem jest coraz mniejszy. Suma summarum efekt całkowity jest kosmiczny :evil:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez LUMILUXDELUXE » 23 stycznia 2009, 19:06

To wszystko bardzo skomplikowane - ja sobie wyobrażam taką kuchnię, w której na suficie jest świetlówka 954, a w oprawach podszafkowych 827 - wilk syty i owca cała, bo szynka wygląda ładnie, a oświetlenie generalnie raczej chłodne. Wracając do tematu kompaktów, wiecie ze zgodnie z dyrektywą Unii od 2010 roku nie będzie można sprzedawać w UE źródeł światła (a więc i kompaktów także) o klasie energetycznej niższej niż A? Wielka chryja, bo ja mam w pudełku nowiutkie 8w/827 Philipsa i jest na nich napisane B - nawiasem mówiąc to chyba pomyłka. Ale jest może nadzieja, że różne Max-Luxy, Apolla i i inne badziewia znikną z marketów. No chyba że ich trwałość spadnie do 2000h :)
LUMILUXDELUXE

Postprzez lampawls » 23 stycznia 2009, 20:14

Mam pytanie: gdzie można kupić kompakty o barwie 6400K :?: :?:
Powróciłem na lighting-gallery.pl
lampawls

Zdjęcia: 591

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe