Latarnie świecące w nocy

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Świecące latarnie uliczne w nocy

Postprzez CDM » 26 sierpnia 2007, 12:07

:arrow: swietlik, brawo, napisałeś tysięcznego posta dotyczacego oświetlenie ulicznego :lol: Mam nadzieję, że adminowie nagrodzą Cię jakimś prezentem.Mogłaby to być np. LRF 1000. Co Ty na to?? A co do tych różowawych rtęciówek, to w ten sposób świecą HPL Comfort, HPL-N są raczej białe. A co do zdjeć Pawła, to owszem...mnie też jest żal rtęciówek, mogłyby gdzieniegdzie zostać..Na pewno w Poznaniu pozostaną w parkach, takich, jak np. Cytadela, czy Park Solacki. Wiosną byłem w nocy w tym drugim, była lekka mgiełka nad tamtejszym stawkiem, a we wodzie odbijaly się światła kul z rtęciówkami. Bardzo fajny klimat!!
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez swietlik » 26 sierpnia 2007, 12:21

CDM napisał(a): Mam nadzieję, że adminowie nagrodzą Cię jakimś prezentem.Mogłaby to być np. LRF 1000. Co Ty na to??

Jestem za :D :D a jeśli nie LRF 1000 to choć mały LRJ 400 w ładnej oprawie ;)
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez neon44 » 26 sierpnia 2007, 12:56

Paweł napisał(a):Obrazek

W oddali jest taka zielonkawa rtęciówka. Może to jakiś świecący rozbity egzemplarz :mrgreen:
Patrzcie na to pomarańczowe niebo to efekt lamp sodowych, które w wielu miastach są juz większością. Efekt ten jest bardziej widoczny w zimie gdy leży śnieg
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez qba » 26 sierpnia 2007, 13:58

Tak. Od kiedy w moim mieście sodówki świeciły już na większości słupów, niebo rezeczywiście jest pomarańczowe.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez keleris » 26 sierpnia 2007, 15:34

No niestety, kolejna wada WLSów :(
keleris

Postprzez Paweł » 26 sierpnia 2007, 19:18

Neon to na 100% jest Siteco SR. SL100 ma np. zupełnie inny odbłyśnik ;)
Zielone światło pod dalszą latarnią to przekłamanie aparatu, tam było zimno białe a na pozostałych różowawe...

Światło rtęciówek jest dla mnie zagadką. Jak sobie przypominam stare czasy to gdy na moim osiedlu pojawiły się OUR125 i trumienki to światło było zimno białe i pod koniec żywotności lamp zieleniało. W połowie lat 90-tych gdy w oprawach z nowymi lampami światło było różowawe ale po jakimś roku, dwóch ten odcień zanikał i robiło się ono bardziej zimno-białe (no i oczywiście ciemniejsze). Dziś jak widzę nowe rtęciówki w parkach i innych ulicach miasta to większość ma odcień różowawy a nowe lampy świecą na wręcz różowy kolor (co mnie zdziwiło), światło jest o ciepłym odcieniu. Mam wrażenie że pod tymi OUR125 jest widniej niż kiedyś, szczególnie to było widoczne w dalszej części ul.Sytej gdzie oprawy są poniżej linii energetycznej. Czyli to są właśnie te ulepszone rtęciówki Philipsa? Teraz sobie skojarzyłem że nie we wszystkich miejscowościach nowe lampy mają ten różowy odcień a światło ma taką samą barwę jak byłem mały...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez KaszeL » 26 sierpnia 2007, 20:16

Tak, wygląda na to, że to są te lampy Philipsa. Jeśli w oprawie widać źródło, trzeba zerknąć za dnia. Te rtęciówki mają najczęściej żółtą bańkę - na pewno takie robi Osram. Gdzieś na moich fotkach taką lampę widać.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez neon44 » 26 sierpnia 2007, 20:20

Paweł napisał(a):widoczne w dalszej części ul.Sytej gdzie oprawy są poniżej linii energetycznej.

i tu dotknąłeś sedna sprawy. Tam gdzie oprawy wiszą nisko byłoby Ci łatwiej fotografować
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Paweł » 26 sierpnia 2007, 22:39

Aha, dziekuję. No w takim razie to moje ulubiony LRF-y :) Cieszę się że są stosowane bo świecą niemal jak metalohalogenki :)

Neon, zrobiłem jedną ale nie wyszło a potem padła bateria... :|
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez Paweł » 26 sierpnia 2007, 22:55

Przy okazji będąc przejazdem na ul. Belwederskiej zrobiłem następne fotki oświetlenia metalohalogenkowego ale w innym miejscu. Moim statywem była skrzynka od zasilania sygnalizacji świetlnej ;)

Tak wygląda oprawa Albany firmy Schréder wisząca na stylowej latarni "pastorałce"

Obrazek

Poniżej fotki oświetlonej ulicy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne