KaszeL napisał(a):Castorama, tam jest pełno stateczników.
Ja jeszcze w Casto stateczników nie widziałem

KaszeL napisał(a):Castorama, tam jest pełno stateczników.
DocBrown napisał(a):KaszeL napisał(a):Castorama, tam jest pełno stateczników.
Ja jeszcze w Casto stateczników nie widziałem
Castorama, tam jest pełno stateczników.
DocBrown napisał(a):A po co zimny zapłon, to tylko skraca żywotnośc rury![]()
Ta świetlówka zapala od razu, bo pewno ktoś "pożyczył" sobie zapłonnik, a takie małe rury bez problemu palą przy napięciu sieci, większe też, w zasadzie to wszystkie mniejsze lub równe 20W
Bartek napisał(a):Prosty układ zimnego zapłonu-4 diody+2 kondensatory wraz z statecznikiem zastąpionym przez kondensator również potrafi burczeć (wiem, bo przez pół roku zasilało LF8W nad akwarium).Niewątpliwe że ten układ to czyjaś radosna TFUrczość. BTW nie wie ktoś, gdzie można dostać statecznik magmetyczny do LF8W??
LUMILUXDELUXE napisał(a):DocBrown napisał(a):A po co zimny zapłon, to tylko skraca żywotnośc rury![]()
Ta świetlówka zapala od razu, bo pewno ktoś "pożyczył" sobie zapłonnik, a takie małe rury bez problemu palą przy napięciu sieci, większe też, w zasadzie to wszystkie mniejsze lub równe 20W
mam w domu okolo 30 swietlowek 8w i zadna sie nie zapala bez startera (chyba ze sa nowe, ale ten efekt mija po około miesiącu użytkowania)
DocBrown napisał(a):zdrowa świetlówka o mocy równej lub niższej 20W
DocBrown napisał(a):Niestety się mylisz Whites
W małej mocy rurach zapłonniki są po to aby rury odpalały na ciepło, ewentualnie by nieco już zużyte rury zapalały bez problemu, w pełni sprawna, zdrowa świetlówka o mocy równej lub niższej 20W zapala bez żadnego problemu bez zapłonnika, ale to sie negatywnie odbija na jej trwałości (zimny zapłon), dlatego stosuje sie zapłonniki.
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość