Powiem tak "Jadę do Torca" mówi się w regionie, zwłaszcza wśród młodzieży, Mieszkańcy miasta mówią normalnie
przez Mannerheim
Według moich informacji jest to zrepolonizowana nazwa pierwotnej osady Tarnów (Tarnowo), zmieniona przez Krzyżaków na Thorn, (Thoron, Thorum).
Pisałem o tym wypracowanie, Samo pochodzenie nazwy miasta nie jest jednoznaczne, są to domysły Jezykoznawców, to co tu piszesz, zgadza się z tym co ja również znalazłem, aż dziwne że mógł być kiedyś Tarnowem, ale spotkałem sie również ze staropolską nazwą Toron od Tor co zanczyło dosłownie brzeg rzeki tu wisły,Choć potwierzdzone źródła pochodzą dopiero z czasów krzyżackich
przez Mannerheim
A legenda głosi, że (tu pamięc może zawieść) niegdyś Wisła odpowiedziała jednej z baszt toruńskich "To ruń!", gdy ta prosiła by rzeka przestała podmywać jej mury (bo niebawem runie).
O tego akurat nie wiedziałem
przez Cieszyn
Edziu? Piernik toruński jeden
Ja Ci dam piernik

ale
pierniki toruńskie to jedyne prawdziweCieszyn czy w cieszynie nie było albo jest fabryka farb, bo pamiętam taką farb "Cieszynka" może nadal jest nie wiem i pisało na niej
"Cieszynka cieszy kolorem" i bardzo mi się to podobało

W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...