[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez Paweł » 7 kwietnia 2009, 19:58

oskard, dzięki :) Ups, ale przekręciłem tą nazwę... :oops: I tak się zdziwiłem że te łyżki zostały bo patrząc od strony Św.Wincentego to widziałem tylko te SGS203.

Teraz kilka zdjęć z dzielnicy Bielany Widać charakterystyczne słupy DR i WDR prod. Art Metal jakie od kilku lat są stosowane na drogach gminnych tej dzielnicy która to pozbywa się słupów WZ na których najczęściej były oprawy OUSd i OUSc/e (Leda) które nie są już montowane w nowym oświetleniu. W tym roku na najnowszych słupach jako pierwsze pojawiły się oprawy Schreder Ambar.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez oskard » 8 kwietnia 2009, 22:42

O Matko! Co to za wydziwolągi :lol: :?: :evil: Szkoda że tak szpecą warszawskie ulice takimi eksperymentami, jakby nie mogli normalnych słupów postawić, z normalnymi oprawami, np. Opalo, SGS203, albo wyklęte przez nich Ledy, bo na powrót klasyków chyba nie ma co liczyć, oby tylko ocalić te jeszcze istniejące... A dlaczego Led się już nie zakłada? Przecież one są "kosmicznie" nowoczesne? (bo ja dopiero przyjąłem do swojej świadomości wynalezienie kwadratówek :lol: )
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez DocBrown » 11 kwietnia 2009, 13:49

Opalo i SGS203 git, LEDA to moim zdaniem okropna oprawa, chory klon Strady (zdeptana Strada bez komory osprzętowej)
DocBrown

Postprzez Paweł » 11 kwietnia 2009, 22:50

oskard, ja mam wręcz przeciwne zdanie, podobają mi się bielańskie latarnie które wyróżniają tą dzielnicę :) Ledy są już wiele lat produkowane i niezbyt nowoczesne i na tych słupach źle by wyglądały.
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez oskard » 11 kwietnia 2009, 23:33

No to mogliby na aluminiowych Ledy mocować, jak u mnie, na pary ulicach, chociaż wiesz że mój niereformowalny gust uznaje tylko betoniaki :mrgreen: (nie mówiąc o żeliwnych i drewnianych - mowa o słupach do kabli pod ziemią i do wspłc. opraw).
Mnie się bardzo podobają (choć nie chciałbym ich zamiast klasyków) te pudła - zwłaszcza konfrontacja ich kanciastego kształtu z łukowatym wysięgnikiem z lat 60-tych ;) Może nie są zbyt zgrabne, ba! - może nawet wg niektórych koszmarne :lol: , ale one - to dopiero wyróżniają Bielany, ich trudno nie zauważyć :!:
A jakiej one są firmy? czy są skatalogowane na naszej stronie?
oskard

Postprzez Paweł » 12 kwietnia 2009, 00:17

I tak opraw Leda na Bielanach jest bardzo dużo - głównie na słupach ŻN a wątek o tych "pudłach" jest tu: viewtopic.php?f=16&t=309&st=0&sk=t&sd=a&start=30
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez mateusz » 12 kwietnia 2009, 17:55

Jak dla mnie te "pudła" to jedne z najbrzydszych opraw :)
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez oskard » 12 kwietnia 2009, 19:17

Owszem, ale patrząc obiektywnie, to niektóre z naszych klasyków też można określić jako brzydkie, a jednak coś w nich jest... A te oprawy są dość "kryzysowe" w swoim wyglądzie, co przypomina sposób projektowania z lat 80-tych :arrow: np. ORZ3g późniejsza wersja - też jedno wielkie pudło, ale ma swój urok, nie są takie wygładzone i eleganckie jak z zachodu; widać że to produkt z niebogatej Polski, dlatego, mimo że sodowe, toleruję je.
Ale te ruskie oprawy "wojskowe" (mowa o nich w tym linku, co Paweł podał), chyba jednak są ciut zgrabniejsze :roll:
oskard

Postprzez Paweł » 21 kwietnia 2009, 22:09

Stara Miłosna w najmłodszej dzielnicy Wesoła. Do niedawna najczęściej stosowano oprawy Luna, nieco Leda i Malaga ale ostatnio najczęściej jest to SGS203 i Selenium oraz K-Lux. Klasyków brak (oprócz ul. Trak Brzeski) bo ulice po prostu nie były wcześniej oświetlone. Pamiętam jedną ulicę z trumienkami która dziś nie istnieje bo w jej miejscu stoją domy. Niektóre ulice są oświetlone oprawami OCP.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez Michal » 21 kwietnia 2009, 22:26

Paweł,zdjęcia świetne jak zwykle,z oprawami trochę gorzej... ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie