[Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Postprzez qba » 15 kwietnia 2009, 15:31

W Krakowie w ogóle mało jest SGSów. Na kwiatach występuja tez Onyxy.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Badi » 18 czerwca 2009, 12:52

Witam :) Jako nowy użytkownik chciałem się przywitać ze wszystkimi :) Wybrałem ten wątek ponieważ mieszkam w Krakowie oraz widzę, że przydało by się go odświeżyć... Na początek chciałem powiedzieć (fotki zrobię jak tylko dam rade), że nad alejką wzdłuż wisły na przeciwległym brzegu co wawel, zainstalowali pięć opraw oświetleniowych LED, świecących na.... zielono :shock:
Badi

Postprzez Whites86 » 18 czerwca 2009, 13:14

Badi napisał(a):Witam :) Jako nowy użytkownik chciałem się przywitać ze wszystkimi :) Wybrałem ten wątek ponieważ mieszkam w Krakowie oraz widzę, że przydało by się go odświeżyć... Na początek chciałem powiedzieć (fotki zrobię jak tylko dam rade), że nad alejką wzdłuż wisły na przeciwległym brzegu co wawel, zainstalowali pięć opraw oświetleniowych LED, świecących na.... zielono :shock:

witamy na forum
nigdy niewidzialem zeby zainstalowali oprawy na zielone ledy, mozesz to sfocic ??
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Badi » 18 czerwca 2009, 13:58

Przy najbliższej okazji postaram się sfocić :) mnie mnie też ten kolor zainteresował... dodam jeszcze, że to jest taki dziwny odcień zielonego. Może jak ktoś z Was będzie w sobotę w Krakowie na corocznych wiankach to też zauważy te oprawy...najlepiej je dostrzec z mostu Grunwaldzkiego :)
Badi

Postprzez neon44 » 18 czerwca 2009, 19:58

Badi napisał(a):Witam :) Jako nowy użytkownik chciałem się przywitać ze wszystkimi :) Wybrałem ten wątek ponieważ mieszkam w Krakowie oraz widzę, że przydało by się go odświeżyć... Na początek chciałem powiedzieć (fotki zrobię jak tylko dam rade), że nad alejką wzdłuż wisły na przeciwległym brzegu co wawel, zainstalowali pięć opraw oświetleniowych LED, świecących na.... zielono :shock:

Witamy na forum i liczymy na częste fotorelacje opraw z Krakowa.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez cieszyn » 18 czerwca 2009, 20:12

Badi napisał(a):Przy najbliższej okazji postaram się sfocić :) mnie mnie też ten kolor zainteresował... dodam jeszcze, że to jest taki dziwny odcień zielonego. Może jak ktoś z Was będzie w sobotę w Krakowie na corocznych wiankach to też zauważy te oprawy...najlepiej je dostrzec z mostu Grunwaldzkiego :)

Miło przywitać nowego kolegę z królewskiego miasta 8-)

Jak zostaniesz tu dłużej, to będę miał potem małą prośbę, ale o tym za jakiś czas (ci, co mnie znają wiedzą, co knuję ;) ;) :lol: :lol: :twisted: )
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Badi » 19 czerwca 2009, 12:47

Jeżeli chodzi o częste foto-relacje to nie wiem czy sie wam nie znudzą... :roll: ,ponieważ oprócz dzielnicy Śródmieście i Kaziemierz w Krakowie nie ma już klasycznych opraw :!: Wszędzie (w pozostałych 16 dzielnicach) nawet w bardzo zaniedbanej okolicy (rybitwy) jeżeli chodzi o infrastrukturę drogową oraz już na wiejskich terenach Nowej Huty przy granicy miasta, wiszą oprawy ES-SYSTEM SL-100 , WSL-8 , i OCP (kule przeźroczyste z przyciemnianym szkłem) oczywiście zdarzają się wyjątki w postaci malag , OPC z daszkiem (es-system) albo takie fajne oprawy firmy ROSA. Na koniec dodam, ze wszystko jest w sodzie nawet w większości klasyków w dwóch pierwszych dzielnicach (kiedyś ktoś gdzieś na forum napisał ze w zimie podczas dużego zachmurzenia niebo ma odcień pomarańczowy i to jest prawda:P ) P.S. Jedynie klasyków moge poszukać na terenach prywatnych, gdzie oświetlenie nie należy do miasta...
Badi

Postprzez DocBrown » 19 czerwca 2009, 13:20

Niestety Kraków podobnie jak Oborniki Wielkopolskie zainwestował w najgorsze z możliwych opraw :?
DocBrown

Postprzez Badi » 19 czerwca 2009, 13:46

Z moich obserwacji wynika, że te oprawy nie są złe :) Klosze są całe, niepoprzypalane, czyściutkie, praktycznie nie ma poprzepalanych żarówek a jedynie te kule się brudzą od ptaków i pod drzewami. A dodam, że wiekszość opraw es-system ma 9-10 lat:)
Badi

Postprzez DocBrown » 19 czerwca 2009, 13:49

Byćmoże są bardziej zadbane niż te w Obornikach, niemniej jednak ich design, oraz to jak oświetlają pozostawia sporo do życzenia.

P.S. W oprawach ulicznych stosuje się lampy, a nie żarówki :)
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie