Latarnie świecące w nocy

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Świecące latarnie uliczne w nocy

Postprzez neon44 » 26 sierpnia 2007, 23:11

śliczne zdjęcia. Czy te metalohalogenki dają tyle światła co sodówki czy mniej :?:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez KaszeL » 27 sierpnia 2007, 00:29

No niestety w zależności od wykonania lampy od 30 do 50% mniej przy tej samej mocy.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Paweł » 27 sierpnia 2007, 17:11

Hm... Zakładam że w tych oprawach Albany są MH o mocy 250W (bo to maksymalna moc tych opraw) to na ulicy jest raczej widniej niż z opraw sodowych tej samej mocy, takie mam wrażenie...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 4 września 2007, 08:36

Paweł - super te zdjęcia. :lol:

Widzę, że ja się za mało poruszam nocą po Warszawie - a jak już, to autem.
Muszę zrobić jakiś wypad nocny - mam na celowniku extra kwiaty opraw, w tym tych czeskich, jakby podwójnych. POstaram się je sfocić w dzień i w nocy 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Paweł » 5 września 2007, 23:19

Dzięki :) O to fajnie, w Warszawie na pewnym obszarze jest też pełno klasyków ;)
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez cieszyn » 6 września 2007, 07:43

Dzięki O to fajnie, w Warszawie na pewnym obszarze jest też pełno klasyków

Paweł, To już mówię o tych kwiatach warszawskich: te kwiaty są na węźle drogowym # ulic Modlińskiej i Toruńskiej.
Są tam kwiaty z OUR (ale takie jakieś duże, to pewnie inny typ, bo choć wiszą b. wysoko, to wyglądają na duże) oraz ( :!: :!: ) kwiat z czeskich opraw, tych takich podwójnych, jakby jedna oprawa nad drugą! Ja tam mam blisko, więc planuję to pocykać. Jest też na terenie FSO jedna ORZ1, próbuję tam jakoś z kimś pogadać, żeby ją od nich wydostać, przecież to dla nich złom :o
Tak a propos. Te czeskie oprawy wiszą masowo nie tylko na Wysockiego, ale także w części Broniewskiego, dziś je widziałem jadąc do pracy. Muszę zrobić jakieś fotki :lol:

A możesz mi powiedzieć, na jakim to obszarze są te klasyki?
Jeśli myślisz o starych oprawach, to wydaje mi się, że chodzi Ci o Pragę, tak? :P
A bliżej, jakie ulice ?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez elektryk » 6 września 2007, 18:20

W Warszawie "PODWÓJNYCH OPRAW" widziałem pełno, np. na wylotówce na Lublin ul. Czecha. :)
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Paweł » 7 września 2007, 00:43

Staszek, tam OUR nie ma, widziałeś coś innego :) No a opraw Ambassador jest dużo i myślę że przydał by się by dla nich osobny temat w dziale z oprawami klasycznymi :) Występują one przy ulicach np. Wawer: M. Kajki, Korkowa ; Ochota: S.Banacha , trochę jest przy Grójeckiej + 2 półkwiaty ; Wola: Jana Kazimierza (Odolany) ; Praga Północ: al.Zieleniecka, Kijowska, trochę przy Targowej, plac Hallera ; Praga Południe: Zamieniecka (Gocławek), Adampolska, Niekłańska (Saska Kępa), Kinowa, Międzyborska (Grochów) ; Białołęka: Modlińska na dwupasmowym odcinku od węzła z Trasą Toruńską - wysokie słupy a na każdym po 4 oprawy ; Żoliborz: Ks. J.Popiełuszki - po 2 oprawy na bardzo starych betonowych słupach ; Targówek: Handlowa.

A klasyki to przede wszystkim cała dzielnica Praga Południe, oprócz głównych dróg zdecydowana większość to oprawy rtęciowe, pełno ich na obszarach Gocławek, Grochów, Saska Kępa, Kamionek, Gocław, os. Młodych, os.Ostrobramska, po prostu kilkaset ulic! Chcę zrobić temat w tej sprawie, nawet już wymyśliłem tytuł :)

elektryk, akurat przy Bronisława Czecha nie ma tych opraw ;) to musiała być inna ulica ;)
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez cieszyn » 7 września 2007, 07:13

przez Paweł 7 września 2007, 01:43

Staszek, tam OUR nie ma, widziałeś coś innego No a opraw Ambassador jest dużo i myślę że przydał by się by dla nich osobny temat w dziale z oprawami klasycznymi

Co do osobnego tematu - popieram gorąco!!! :D

Paweł, czy nie kojarzysz, gdzie w Warszawie mogły być stare ORZ-1 lub inne, ale na przewieszkach?
Już wiesz, czemu pytam, bo ja konsekwentnie drążę temat tych windek korbowych, to moja pasja i jestem pewien, że one tutaj były. Mam na to dowód w postaci pewnego epizodu z okresu wojny, gdy ruch oporu umieścił na tych oprawach polskie flagi m.in. dlatego, że windki pozwoliły opuścić oprawy i umocować do nich flagi, a potem wszystko pojechało w górę.

Aha i mam jeszcze jedno pytanie:
większość to oprawy rtęciowe,

Tego jeszcze nie wiem, ale czy aby napewno jeżeli ktoś mówi: "oprawa rtęciowa", to znaczy że taka oprawa nadaje się tylko do lamp np. rtęciowych a już sodowych czy innych to się nie da w nich założyć? Dlaczego? Wymagany jest inny układ zasilająco-zapłonowy? Inny typ gwintu?
Tak pytam z ciekawości, bo nazwa oprawa rtęciowa wyklucza jakby z góry możliwość zamontowania w niej innego typu lampy, czy tak to jest :?: :?: :?:

PS. takie pytanie jak moje, może być klasycznym uzasadnieniem potrzeby stworzenia na tym forum Bazy Wiedzy, przez co takie pytania można by samemu rozwikłać czytająć odpowiedni opis w tejże Bazie. POstulowałem w osobnym wątku potrzebę stworzenia takiej funkcjonalności na naszym forum, ciekawe, co na to forumowicze no i admini?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez neon44 » 7 września 2007, 10:22

Paweł napisał(a):No a opraw Ambassador jest dużo i myślę że przydał by się by dla nich osobny temat w dziale z oprawami klasycznymi :) Występują one przy ulicach np. Wawer: M. Kajki, Korkowa ; Ochota: S.Banacha , trochę jest przy Grójeckiej + 2 półkwiaty ; Wola: Jana Kazimierza (Odolany) ; Praga Północ: al.Zieleniecka, Kijowska, trochę przy Targowej, plac Hallera ; Praga Południe: Zamieniecka (Gocławek), Adampolska, Niekłańska (Saska Kępa), Kinowa, Międzyborska (Grochów) ; Białołęka: Modlińska na dwupasmowym odcinku od węzła z Trasą Toruńską - wysokie słupy a na każdym po 4 oprawy ; Żoliborz: Ks. J.Popiełuszki - po 2 oprawy na bardzo starych betonowych słupach ; Targówek: Handlowa.

Wow :shock: :o Oczywiście, możesz śmiało zakładac taki temat

:arrow: cieszyn Oprawa rtęciowa to oprawa posiadająca dławik do której nie można zamontować lampy sodowej. Jedynie lampy rtęciowe mogą w tej oprawie świecić lub też zamienniki lamp rtęciowych czyli lampy sodowe z mieszaniną Penninga. Te lampy wyglądają jak lampy rtęciowe (eliptyczne mleczne}

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne