[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez Whites86 » 5 maja 2009, 15:55

Elda napisał(a):Nie, sątylko pomalowane na czarno, ale mam coś co was ucieszy, wracając w nocy z Niedzieli na Poniedziałek do Bydgoszczy doznałem katastrofalnego szoku!
Chyba cała Al. Jana Pawła II świci na biało!(rtęciówki?), zamontowano je w Stradach, Kwadratówkach i Sintrach! Totalny szok, jeżeli się okaże, że cała tak wygląda to bęzie ponad 40 rtęciowych kwiatów na jednej ulicy w Bydgoszczy!

niewierze by do sodowych opraw dawano rtęc predzej to beda jakies MH (zamienniki sody)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elda » 5 maja 2009, 16:14

Na MH to nie wygląda, będę musiał tam wieczorem pojechać i zrobić zdjęcia, bo ja sam w to nie wierzę.
W Bydgoszczy na r. Jagiellonów montowane były rtęcówki w SGS 204, na Wałąch Jagiellońskich jest jeden cały kwiat z rtęciówkami, być może mają duże zapasy w przeciwieństwie do sody.
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez mateusz » 5 maja 2009, 16:48

Tylko pozazdrościć :D :D :D :D :D :D :D
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Edziu » 5 maja 2009, 19:06

Bydgoszcz to "zaczarowane miasto", ciągle zaskakuje, bardzo pozytywnie :D . Niewierzę :o dali rtęciówki na kwiaty?, ale mi się zdaje że to MH, a masz wrażenie że jaśniej jest teraz pod nimi? Bo tamten na Wałach, to na moje oko ma MH, jest dużo jaśniejszy, a światło ma naprawdę białe, myślę że w tych też są MH, ale zrób koniecznie zdjęcia nocne. Ale w tych czasach to niesamowite żeby zostawiać kwadratówki na kwiatach i je modernizować, a teraz to Bydgoszcz będzie chyba jedynym miastem w Polsce gdzie stare kwiaty świecą na biało. :) , a kwadratówki na nich w dobrym stanie
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 5 maja 2009, 19:40

Edziu napisał(a):Bydgoszcz to "zaczarowane miasto", ciągle zaskakuje, bardzo pozytywnie :D . Niewierzę :o dali rtęciówki na kwiaty?, ale mi się zdaje że to MH, a masz wrażenie że jaśniej jest teraz pod nimi? Bo tamten na Wałach, to na moje oko ma MH, jest dużo jaśniejszy, a światło ma naprawdę białe, myślę że w tych też są MH, ale zrób koniecznie zdjęcia nocne. Ale w tych czasach to niesamowite żeby zostawiać kwadratówki na kwiatach i je modernizować, a teraz to Bydgoszcz będzie chyba jedynym miastem w Polsce gdzie stare kwiaty świecą na biało. :) , a kwadratówki na nich w dobrym stanie

mam nadzieje ze inne miasta wezmą przykłąd z bydgoszczy :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Paweł » 5 maja 2009, 21:52

:shock: Może to MH o barwie takiej jak rtęciówki (wiele takich jest w warszawskich parkach) bo ciężko by było zrozumieć fakt wykręcenia lamp sodowych i wkręcenia lamp rtęciowych... :roll:
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez qba » 6 maja 2009, 19:04

Tez mi się zdaje, że to MH. Maja przezroczyste bańki, czy mleczne, jak LRF? Chciałbym żeby u mnie pojawiły się świecące na biało, wielkie kwiaty, ale to sie raczej nie stanie. Największe kwiaty w oświetleniu ulicznym maja po 4 oprawy i we wszystkich świeci soda. Muszę sie wybrac do Bydgoszczy, żeby zobaczyc jak te kwiaty w nocy świecą.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 28 maja 2009, 17:59

Tak byłem ostatnio w Bydgoszczy, ale akurat na Jana Pawła II nie, więc kwiatom się nie przyjrzałem, ale muszę stwierdzić, że modernizacja oświetlenia postępuje w mieście, min. gina przewieszki z ORZ7/2, na jednej ulicy zmodernizowano je na elgo metis, a na drugiej niebawem będą swiecić pastorały, bo słupy już stoja, ale natrafiłem na przewieszki łyżkowe, kolejny ciekawy patent
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez neon44 » 28 maja 2009, 22:17

To foć Edziu wszystko co się da, póki nie zniknie
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Elda » 29 maja 2009, 21:48

Na drugim zdjęciu, w tle widać nowe, jakieś wieśniackie oprawy, które zamontowano na początku maja, zastąpiły tam OURW2250, kwadratówkę, łyżkę, Elgo Lede i OUR700, takie tam wisiały oprawy :)
Elda

Zdjęcia: 6

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie