[Wrocław] infrastruktura oświetleniowa

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: Wrocław

Postprzez neon44 » 31 maja 2009, 17:32

Też nie wiem cóż to za typ. Podstawa z ORZ-1, zatem był to pewnie produkt zakładu A-20
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez swietlik » 31 maja 2009, 17:42

Trzeba wysłać do Wrocławia w delegację Michała z podnośnikiem :mrgreen: Znajdzie taką oprawę kompletną i zamieni na nowego Metisa :!: Dowiemy się wtedy co to jest za typ :!:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez Paweł » 31 maja 2009, 19:08

Gadulski, super fotki :D Super że sam zamieściłeś je na forum :D :D Dlatego przymykam oko za złamanie regulaminu ;) :P

Co do opraw to niestety nie wiem ktoś jest ich producentem... :( Gdyby były zamontowane w Warszawie to bym wiedział ;)
Są podobne do Rosa Cosmo ale to chyba coś innego... Te oprawy na ul. Ruskiej i Św.Mikołaja zastąpiły Thorn Pilote.

Niedługo pojawią się prawdopodobnie pierwsze we Wrocławiu Schreder Albany :)

świetlik
, dobry pomysł :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez cieszyn » 31 maja 2009, 19:24

świetlik napisał(a):Wygląda na krzyżówkę ORZ-1 z OBp... Ciekaw jestem co to za typ Może ORZ-5
A ja bym poszedł i tym tropem
Zastanówmy się, czyżby ktoś we Wrocławiu dostał nagle olśnienia, żeby połączyć ORZ-1 z OBp ??? I zrobił kilkanaście (zresztą, nie wiemy dokładnie ile) takich mix-opraw do zastosowania w oświetleniu ulicznym ???

Trochę mało prawdopodobne, choć nie niemożliwe. Wygląda to więc na produkcję fabryczną :roll:

Czy taki mix to słynna i dotąd nieodkryta ORZ-5 ? Oj, to już by chyba trzeba taką oprawę zdjąć, obejrzeć i odczytać, co tam ma napisane, o ile jeszcze się by dało cokolwiek odczytać

Albo dotrzeć do starych katalogów opraw z tamtych lat, bo jakoś dziwne, że do tej pory nikt nie trafił choćby na ślad tej ORZ-5. A skoro były ORZ-tki z następnymi cyframi, to też jakoś dziwne, żeby konstruktorzy z tamtych lat tak bez powodu opuścili cyfrę 5 w oznakowaniu opraw, a użyli następnych cyfr
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez swietlik » 31 maja 2009, 19:55

Cieszynie obstawiam na seryjną produkcję tej oprawy. Inspiracją dla projektantów mogła być OŻk albo pierwsze OBp ;) Część nośna bazuje pewnie na ORZ-1.
Myślę, że z odczytaniem typu nie było by problemu. Numery były wybijane na tabliczce znamionowej, więc nawet usunięty nadruk nie będzie przeszkodą. Co do oprawy ORZ-5 to nie można takowej wykluczyć. Mamy przecież prawie cały szereg ORZtów :D
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez cieszyn » 31 maja 2009, 20:39

swietlik napisał(a):Cieszynie obstawiam na seryjną produkcję tej oprawy. Inspiracją dla projektantów mogła być OŻk albo pierwsze OBp ;) Część nośna bazuje pewnie na ORZ-1.
Myślę, że z odczytaniem typu nie było by problemu. Numery były wybijane na tabliczce znamionowej, więc nawet usunięty nadruk nie będzie przeszkodą. Co do oprawy ORZ-5 to nie można takowej wykluczyć. Mamy przecież prawie cały szereg ORZtów :D

No cieszę się ogromnie, że myślisz podobnie świetliku mój drogi

Ja naprawdę nie wierzę w to, że kiedyś tam zapomniano o tej cyferce 5 !

Tych opraw jest we Wrocku dość dużo, bo także w rejonie pl. Grunwaldzkiego i ulic przyległych. Wykonanie solidne, pasuje na fabryczne

Trzeba by mieć dojścia do ZE we Wrocku, może by chłopaki podczas jakiegoś przeglądu, rzucili okiem ze zwyżki na typ tej oprawy

Gdyby tam pisało ORZ-1 to by była to samoróba, a jak nie ?

Kurcze, może jesteśmy o krok od odkrycia nowego klasyka? Aż mi skóra cierpnie z emocji i mam dreszcze, choć dziś padały deszcze ;) ;) ;) :P :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Gadulski » 31 maja 2009, 21:35

uuuupppssss... nie doczytałem regulaminu.... Obiecuje, że następnym razem więcej niz 10 fotek nie zamieszczę :)
Pozdrawiam :)
Gadulski

Postprzez cieszyn » 31 maja 2009, 21:44

Nie ma sprawy

Pokaż nam lepiej jakies fajne klasyki z Wrocławia, a im starsze, tym lepsze :P
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Gadulski » 25 lipca 2009, 07:50

A coś takiego oświetla ulicę A.Ostrowskiego oczywiście we Wrocławiu :) :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedna fotka z ulicy Kościelnej:

Obrazek

A to już fotki z ulicy Żołnierskiej - okolice al. Karkonoskiej ;) :

Obrazek

Obrazek

Na deser ulica Szewska :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zmieściłem się w 10 fotkach :)

Pozdrawiam:

Gadulski :)
Gadulski

Postprzez neon44 » 25 lipca 2009, 18:24

Gadulski świetne zdjęcia, zwłaszcza kwiaty ORZ-3 oraz OUR-400 na Kościelnej. Na Szewskiej to chyba Schreder Albany
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie